bugün

amerika birleşik devletlerinin ekonomisi ve geleceği savaşa bağlıdır.savaş çıkarsa savaşan devletlere silah satar,belki himaye eder para kazanır.eğer savaş olmaz ise birleşik devletler yaşayamaz.6 gün savaşını,körfez savaşlarını,ırak işgalini,afganistan işgalini bu devletlere silah satmak için çıkarmıştır.amerika birleşik devletleri silah satamaz ise yaşayamaz.
abd nin savaş dönemi ekonomik verileri incelendiği vakit, bütün küresel ölçekli ya da geniş çaplı savaşların sonucunda, çok büyük bir kapasite artışının gerçekleştiği görülecektir.

birinci dünya savaşı öncesinde anlamlı bir toplum olmanın ötesinde derdi olmayan, monroe doktrini ile dünya politikalarından el etek çekmeye niyetlenen amerika, savaş yıllarında avrupalı devletlere yapmış olduğu satışlar sonucunda uluslararası arenanın en gelişkin siyasi ve ekonomik gücü haline evrilmiştir.

aynı profil, ikinci dünya savaşında da tekerrür etmiştir. abd ekonomisi, çok büyük bir atılım gerçekleştirerek, ekonomik açıdan rakipsiz, siyasi açıdan da batılı dünyanın hamisi konumuna yükselmiştir. soğuk savaş dönemine denk gelen petrol krizi, bütün büyük ölçekli ekonomileri hallaç pamuğu gibi atarken,kriz ertesinde dolar, uluslararası para haline gelniştir.

abd nin söz konusu savaşlar ve uluslararası gerginlikler yoluyla elde ettiği ekonomik kapasite öylesine gelişkin bir hal almıştır ki, küresel ölçekli bu devasa çarkın işlemesini daimi kılmak için ve çöküşünü önlemek için, daima yeni krizlere ihtiyaç duyulmuş, devletler arası anlaşmazlıklara müdahil olunarak çıkar ilişkilerinin muhafaza edilmesine gayret gösterilmiş ya da yeni çıkar ilişkilerinin tesis edilmesi için çaba sarfedilmiştir.

bugün bütün bir amerikan kıtası, abd nin arka bahçesi hüviyetindedir. bugün ortadoğu petrolleri, amerikan ekonomisinin çarklarını işler kılmak için tüketilmektedir. bugün orta asyada, güney doğu asyada, afrika kıtasında ve tabiki avrasyada amerikan ekonomisinin dengelerini gözeten politikalar izlenmektedir ya da zikredilen coğrafyalardaki ülkelere bu tür politikalar izlettirilmektedir.

ve abd, bu devasa çarkı sadece teknolojik bir aygıt olan ordusu ve nükleer silahları ile muhafaza etmemektedir. ulusüstü bir mahiyete evrilen, palazlanan, bir bütün halinde küresel ekonominin köşe taşlarını teşkil eden şirketleri ile çıkarlarını korumaktadır veyahut bizzat diğer milletlere kendi çıkarlarını korutmaktadır. yöntemleri ise türlü türlüdür. Misal:ekonomik yıkımla tehdit etmek. diplomatik yollarla yalnızlaştırmak, nihayetinde de askeri araçlarla müdahale etmek...