ursula k. le guin'in yerdeniz üçlemesinin ilk kitabı! yazar kitap hakkında şöyle der;
''sanırım yerdeniz büyücüsünün en cocuksu yanı konusu: büyümek.
büyümek, benim yıllarımı alan bir süreç oldu; bu süreci otuzbir yaşımda tamamladım - ne kadar tamamlanabilirse; o yüzden de cok önemsiyorum. coğu genç de önemser. ne de olsa esas işleri budur: büyümek!''
uzun bir süre boyunca yüzüklerin efendisi ile türkçeye çevrilmiş sayılı birkaç fantastik kitaptan biri olarak kaldı. l.o.t.r. filme çekildikten sonra ise mantar gibi patlayan frp kitaplarının arasında sele kapılıp gitti. ne samimi günlerdi onlar öyle... frp ile ilgilenen birisini bulduğumuzda gözlerimizin içi parlardı. yazık. öyle kalamadı.
ilk yerdeniz üçlemesinden * 2 yıl sonra yayınlanan serinin son kitabı olan tehanu yazar ursula k le guin için eksik kalan bişeyler oldu diye düşündürmüş olacak ki tehanudan 12 yıl sonra beşinci kitap olan yerdeniz öyküleri ni yazmıştır, seriyi bu kitapla kapatan yazar yerdeniz öykülerinde daha çok ejderhalardan bahsetmiştir, serinin bütün kitaplarında orta kısımlardan itibaren büyük bi heyecanla ve keyifle okunur..
nedense bu kitap buruk bir beğeni ve parıldamayan bir fantazi dünyası yaratıyor. parıldamalı, coşturmalıydı oysa ki; ama bu üçleme o türden bir üçleme değil.
kısaca şöyle: çok leziz değil ama çok doyurucu.
ama geldiğimiz noktada, üç kitabı da bitirip, "okumuşluk" ve "bitirmişlik" lanetine kapıldıktan sonra (iyi bir lanettir bu, kelimelere aldanmayın) besleyici ev yemeklerine doymuş, ama dışarıda eğlenerek geçireceği saatlerin ve sonunda büyük, acılı, soslu ve tatminkâr bir fest fud'un heyecanıyla kalbi (midesi) pır pır eden bir genç olarak ayaklanıyorsunuz.
ezcümle: Acıktım. uyumam gerek.
edit: aslında bu üçleme evliliğe benziyor biraz. ya da uzun zamanlı ilişkilere. ne tuhaf.
ilk kitabı okuyunca, ardından bir solukta diğerlerinide ivedilikle edinip, her işi bırakıp okuma isteği yaratıyor. ama bütün bunlar mülksüzleri okuduktan sonra 'bu kadın her ne yazsa okurum' diye düşünmenizle başlıyor. böylece üçlemenin ilk kitabını alıyorsunuz ve uzun bir masalın içinde keyifli bir yolculuğa çıkıyorsunuz. afiyet olsun.
ursula k le guin in yerdeniz beşlemesinin ilk kitabı. büyücü ged'in büyücülük okulunda aldığı eğitim ve kendisi ile yüzleşmesini konu alır. le guin yaptığı bir konuşmada "her karakterin bir karşıtı vardır" der. yerdeniz büyücüsü'nde iyi ve kötünün, beklemek ve sabrın karşıtlığını ve kazandırdıklarını gözler önüne serer.
kitabı okurken hissettiğim şey bir yarım kalmışlık duygusu idi. kitap boyunca suya dalmak için hareketlenen bir balıkçılın her dalışından sonra vazgeçip tekrar sudan uzaklaşması duygusuyla okudum.
konu (özellikle yazıldığı dönem için) çok ilginç ve yaratıcı öğelerle dolu.