90 lar türkiyesi

    1.
  1. 90lar türkiyesinden kısa özetler.türkiyenin gelişmeye başladığı devirdir.türkiyenin ilkler çağıdır.ilk özel televizyon,ilk talk-show,ilk internet,ilk video klip vs her şeyin ilkinin bol olduğu devirdir 90lar.
    televizyon dünyası:ilk özel kanal kuruldu ve sırasıyla özel kanallar kuruldu ve artık türkiyede ilk kablolu televizyon devri başladı.maçlar parayla izlendi.kırmızı noktalı filmler adıyla televizyonlarda pornolar yayınlandı ve sonra yasaklandı.talk-showlar çıktı ve artık halk show dünyasını tanıdı.magazin türkyieye geldi(gelmez olaydı)ve halkın büyük ilgisini kazandı.pembe dizi tabiriyle brezilya,meksika dizileri gösterildi ve bu yüzden peçete sektörü hiç olmadığı kadar gelişti.ilk türk komedi dizisi çekildi.kaygısızlar,ana,mahallenin muhtarları,ruhsar,çicek taksi vs. gibi kült diziler çıktı ve hala o dizileri özleyen insanlar vardır.türk halkının sinema zevki değişti filan.artık paralı televizyon dönemi başladı ve cine5le bugünkü digitürkün ilk adımları atıldı.
    müzik:eskidende olan pop müzik hiç oladığı kadar türkiyede arttı bununla birlikte rock,rap gibi yabancı akımlar türkiyede iyice tanınır hale geldi ve baya kitle edindi.mtv müzik ödülleri gibi kral tv video müzik ödülleri yapıldı ve ilk video müzik ödülü olayı başladı.belki 80'ler klip çekme çıktı ama 90'larda gelişti.kasetçalarlar çıktı ve halk artık hiç olmadığı kadar müziğe yöneldi albümler yok sattı.şimdinin kült isimleri 90larda çıktı.türkiye gitgide artık arabesk dünyasından ayrılmaya modern müzik dünyasına kaymaya başladı.artık insanlar hiç olmadığı kadar müzikle ilgilenmeye başladı ve artık neredeyse her evde gitar gibi aletler olmaya başladı.
    siyaset:gitgide partiler çöplüğüne dönmeye başaldındı ve bir sürü parti kurulmaya başladnıd.türkiyede ilk defa mecliste kürtçe konuşuldu,ilk defa bir milletvekili türbanlı olarak meclise girdi.ilk defa ülkede kadın başbakan seçildi.mesut yılmaz,tansu çiller,recai kutan gibi isimler siyasette boy gösterdi.türkiye ilk defa islamcı parti hükümeti gördü,ilk defa bu kadar çok parti kapatıldı.türkiyede 4 nisan paketi olarak adlandırılan en büyük devülasyon gerçekleşti ve en büyük kriz yaşandı(bizde bundan çok büyük bir şekilde etkilendik),alparslan türkeş öldü ve ülkücü kesmin başına devlet bahçeli geçti.80li yılların politika isimlerinin başını çeken cumhurbaşkanı rahmetli turgut özal öldü.ilk defa amerikalılar türkiyede üst edindi.terörist başı abdullah öcalan yakalandı ve idam kaldırıldı.kısacası çok parlak bir siyaset ortamı olmadı.
    sinema:artık türk sinemasında acılı türk-yeşilçam filmleri dönemi kapandı,dram,aksiyon,komedi gibi batılı tarzda filmler yapıldı.artık sinemada şarkıcılar değil oyuncular boy gösterdi.yabancı filmler ülkeye girdi.önceden vardı fakat artık her yabancı film ülkemize girmeye başladı.ilk defa bir türk filmi 4milyon kişi tarafından izlendi.
    daha bir sürü olay yaşandı ama yazsak herhalde roman olurdu.
    4 ...
  2. 3.
  3. bazı yazarların kundakta parmak emerek geçirdiği yıllar.
    3 ...
  4. 9.
  5. çocukluğumun türkiyesi.
    bilmiyorum sadece benim hissettiğim bir şeyde olabilir bu belki ama 90 lı yıllar daha güzeldi. her şeyin bir kıymeti vardı sanki. misal, bir şarkıyı yakalamak için saatlerce radyo başında beklediğimi bilirim. teknolojiye esir olmamıştık o zamanlar, duygular sanal kutuların içine saklanmamıştı henüz.
    ekonomik ve siyasal açıdan karmaşık bir dönem hatırlıyorum ben hayal meyal.mesela tansu mesut necmettin koalisyonunu hatırlıyorum, 28 şubat ı ve birde kardak krizini. tansu çiller in çıkıp "ülkemin bir tek çakıl taşını bile vermem" dediğini ve sonradan öğrendik ki güzel gündem oyalamışlar bu kardak krizi ile. susurluğu unutmak ne mümkün...bir kamyonla bir mercedes çarpışmış ve sonrasında derin devletin bütün sırları ortaya çıkmıştı. türkiye için karışık bir dönemdi evet, hemde çok karışık. mesela hiperenflasyon kavramı ile tanıştı güzel ülkem, hiperenflasyonu normal seviyeye indirmenin hiç kolay olmadığı zamanları da hatırlıyorum ne yazık ki.

    şimdi bakıyorum da çocuk beynim neleri almış hafızasına, 90 ları unutmak zor hele birde çocukluğunuza aitse o seneler unutmak imkansız.
    3 ...
  6. 10.
  7. 90 larda çocuk olanların çok özlediği türkiye.
    2 ...
  8. 16.
  9. Ülkenin bir faili meçhul cinayetle hizaya getirildiği yıllar. Bir karakol basılsa en az iki ay operasyonlar ertelenirdi.
    2 ...
  10. 15.
  11. kuşkusuz devlet ile ilgili gizli bilgilerin en çok kamuoyuna infazlar ve faili meçhul cinayetler tarafından gösterildiği yıldır. en basiti derin devlet varlığını türkiye 96 da susurluk kazasında öğrendi.
    2 ...
  12. 7.
  13. daha once kapali gruplar arasinda var olan turk-kurt ayrimciligi, dinci-laik kutuplasmasi topluma yayildi, zirve yapti. sag-sol kavgalari ise bir onceki doneme ait nostaljik ve demode kavramlar olarak gorulmeye baslandi.
    mahallenin, koylerin temiz kizlari (ne demekse artik!) ilk kez bu zamanlarda suru halinde sehirlesmeye, modernlesmeye (yuce halkimizin cuce tabiriyle "orospulasmaya") basladi, daha once bu vakalar tek tuk gorulurdu.
    ozal'li seksenli yillar boyunca ekilen "basinda orospu cocuklugu" agaclarindan bu donemde bol urunler alinmaya baslandi.
    bilim ve insanlik adina memlekette hic bir degisiklik olmadi, hala da yok...
    1 ...
  14. 5.
  15. 13.
  16. koalisyan,faili meçhul ülkesidir 90 lar türkiyesi.
    1 ...
  17. 6.
  18. o zamanlar moda bu kadar gelişmemişti.komando ve bahçivan pantalonlar çok modaydı.2 kişiden birinin üstünde görmek mümkündü..ama o zamanlar daha zevkliydi.daha bir değerliydi herşey.cips içinden çıkan tasolar bile daha hoştu.şiddet içeren çizgi film karekterleri yoktu.tom&jerry,twety,casper falan çıkardı.mega yani en yüksek puanlı taso çıktı mı çok sevinirdik.hey gidi günler hey.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük