yukarıdaki eylem ile olması ihtimaldir. çünkü ayda 200 ytl aidat ödenir, 600 ytl ile de geçinmenin yolları aranır ama sonuç olarak yine de ev sahibi olunur. kira öder gibi... *
ha sorarsanız toki'den ev almak caiz midir? 800 ytl maaş ile caizdir... ancak normal şartlarda toki çok fena evler çıkarmakta ve üstelik bunlar medyaya yansımamakta, örneğin niğde'de çöken toki inşaatı ve ölen bir mühendis gibi...
devlet memurunun ya da işçisinin kurduu hayallerdendir. ister toki olsun, ister kooperatif ya da başka kıvır zıvırlar, bunların hepsi gerçekte imkansızdır, enazından 800 ytl. maaş alan biri için.
elektrik, su, doğalgaz, telefon vb. ihtiyaçlarla, varsa çocukların masrafları, eşinizin masrafları ve sağlık harcamalarınız ile o ayın sonunu getirebilmeniz zaten imkansızdır.
bir de ev sahibi olma hayalini gerçekte kuramazsınız bile, rüyada falan görürseniz ne ala.
türk olmanın ayrıcalıgıdır, bir japon bu hayali kurmaz mesela, çeker vurur kendini, ya da bir alman, gider kendine bir kulübe yapar ve o kulübede nasıl yaşanabilirse öyle yaşar veya bir hindu, uzanır bir kaldırım kenarına, ölmeyi bekler.
bu hayali ancak bir türk evladı kurabilir, 800 degil, 100 ytl de kazanıyor olsa ve bir dünya borcu olsa, bir ev ve hatta önünde bir araba hayali kurar, yoksa nasıl yaşayacak lan, hayal kurmayıp ne yapsın?
umut fakirin ekmegi demiş şair...
üstad nam ı kemal de *: hayal kurana bir, kurmayana iki kere... demiş.
yolda yürürken başınıza aniden bir talih kuşu konmadığı sürece oldukça zor bir iştir.
bundan 20 sene öncesine kıyasla yapılan binaların çokluğu ve dolayısıyla satılık dairelerin arz-talep dengesinin üzerinde olması ev fiyatlarını düşürse de bu ekonomik koşullarda köşeye beş kuruş bile ayırayacak durumda olmayan halkımız için pek bir şey değişmemiştir. bir zamanlar fakirin ve orta gelirlinin ev sahibi olma hayallerini "toki" gerçekleştireceği vaadiyle ortaya çıkmıştı.ama sonra bir baktık ki toki fakire,dar gelirliye ev sağlamaktan çok ultra lüks binalar diker, villalar yapar olmuş.kimse de buna "dur" dememiş. bu durumda tek yol hızlı ekonomik kalkınma. bu da kadınlarımızı evlerde ev hanımı olmaya mahkum etmekten değil de ekonomik hayata katılımlarını sağlamaktan geçiyor. evet, türkiye'de hanımlar maalesef ekonomik hayata katkıda bulunmuyor(annelik,ev işleri ekonomik hayat sayılmadığından).bir erkeğin evde bir hanım ve üç çocukla ev alma hayali kurması saçma zaten.
küçük bir şehirde yaşayıp küçük bir şehirde küçük bir ev almakla mümkün olabilen bir gerçekliğe ilişkin eylemdir. *
ancak tabii sanırım günümüzden toplamda eve 800 ytl girmiyor, modernleşme ile birlikte kadınlar da bir şekilde iş gücüne dahiller, iki asgari ücretle 1000 ytl üstü bir gelir elde edilmesi mümkün. şimdi bu kadar iddiali konuşmaya diyeceğim odur ki, iş bulmak hiiç kolay değil. iki kişinin iş bulması daha da kolay değil. ev almaksa hepten zor ötesi. yine de umut işte. maaşım olmadığı halde bu hayali ben bile kurduysam, ötesi yoktur.
* ucuz yollusundan 550 ytl'lik bir ev kiralanır.
* doğalgaz yerine evin ortasında gaz sobası kurulur üstünde yemekte pişer misler gibi. gaz masrafı aylık: 30 ytl
* elektrik asla kat'a kullanılmaz mum ışığında romantik bir ortam sağlanır aman korunmaya dikkat ev alıcaz daha çocuk masraf demek. aylık mum masrafı: 10 ytl
* telefon yerine ıslıkla yakın çevrelerde oturan konu komşuyla haberleşilir, "eskiden telefon mu vardı" sözü sık sık ev bireyleri tarafından tekrarlanır.
* ekmek evde toptancıdan alınan unla yapılır akşam üstü pazara gidilip haftalık yiyecek olayı ucuza kapatılır. yiyecek masrafı aylık: 40 ytl
* su yerine teyemmüme gidilir. eve kum alınır bol bol teyemmüm yapılır. kum: beleş
* geriye kalan 70 ytl ile mis gibi takribi 200.000 yt'lik eve ortalama 40 yılda bu şartlar altında bal gibi de sahip olunabilir hamdolsun.
tokiler sayesinde tüm yurtta gerçek olan hayallerdir. Bu hizmete bile b.k atmaya çalışan insanlar var. Görmezden gelenler var fakat bu hükümetin yaptığı en iyi iştir bu. 800 ytl maasla insanlar ev alma olanağına kavuşması.