günümüz koşullarında 70 yaşına kadar yaşamayı becerebildiğine göre, son demlerini hayattan nasıl zevk alıyorsa öyle geçiren ihtiyardır. o yaştan sonra sigarayı bırakması, son günlerini yaşayan hastaya perhiz ürünü yemekler yedirmek kadar saçmadır.
son günlerini dilediği gibi geçirmek isteyen ihtiyardır kendince. bizim orda vardı böyle bir dede. öyle söylerdi. sonra sigara yüzünden yerinde olmayan bacağını hatırlayıp keşke içmeseydim demeye başladı. yaş 73 falan oldu, baktı ki ellerine parmakları da yerinde değil. keşke içmeseydim dedi yine; son günlerim değilmiş. dede 79 yaşında huzura erdi. 9 sene bir ömür boyunca çekilen azaba bedeldir diyordu ölmeden önce de.
evinin her tarafı duman altıdır. duvarları siyah bir is , perdeleri sarı renk kaplamıştır.
ihtiyara gelecek olursak akciğer rahatsızlıkları ve karın ağrısı şikayetleriyle sık sık hastahaneye gider. hatta daha ileri gidecek olursak tekel bayiiyle arkadaş olur. favori içeceği likördür.
gözlemlediğim en büyük örnek dedemdir. 95 yaşında ölmesinden bir kaç gün öncesine kadar sürekli biri ile diğerini yakarak birinci marka sigara içmiş, mesafeleri bile "x sigara içimi mesafede" diye tarif etmiştir. sigara tiryakilerinde parkinson ve alzheimer hastalıklarına daha az rastlanır teorisini kanıtlayarak gitmiştir bu dünyadan.*
bir nine vardı rahmetli. ayşe teyze. üst kat komşumuzdu. öyle bir sigara içerdi ki ev kısmen sürekli sisli bir korku filmini andırırdı.
sanki o sigaraları o içmiyor bir de okuldan eve dönüp de evde kimseyi bulamayınca ona giderdim. karşılıklı göbek atardık. ne hastalığı vardı ne birşeyi.
dişleri bile beyazdı kadının.
maşallah derdim ama öldü.
genelde bu ihtiyarlarla sigara muhabbeti yapıldığında, kulağımıza küpe olsun diye şu örnekleme yapılır;
-10 yaşındaydım, ben bu boka başladığımda, keşke beni bi kere zicksekdiler de bu boka elimi sürmeseydim.
birde
-bu mereti ağzına alacağına,muhtarın eşşeği varya, ha onun yıgranı ağzına al daha iyi.
şanslı bir ihtiyardır. ama hayatın yanıltıcı bir ilüzyonundan biridir. bu dünya olasılıklar ile döner. bir insanın ömür boyu sigara içip 70 yaşına kadar yaşaması çok olası değildir. istisnalar vardır ancak. ama yeni doğmuş torununa doyamadan hastanede acı içinde ölümü bekleme olasılığı daha yüksektir. bakıp aldanılmamalıdır. sigara da keyif değildir zaten. ben bıraktım ve bıraktıktan sonra çok daha mutlu ve canlı bir insan oldum. hiç dinlemeyin bu ihtiyarı.