5816 sayılı yüz karası kanundur. atatürkçülük ya da kemalizm adı altında sirketlesen kisilerin yegane sığınağıdır. ayrıca devletin sığınacağı tabusunu yaratıp sonra her kirli isinin önüne tabusunu koymasının en cirkin seklidir.
ancak fasist ülkelerdeki diktatörler için uygulanan bu kanun kaldırılmalı, atatürk tartışılmalı ve atatürk'ü kullananların maskeleri düsürülmeli, takiyyeci ruhları ortaya cıkarılmalıdır. budur.
atatürk ü koruması için çıkarılmış ama ona en çok zararı veren şeydir.
kemalist lerin üstüne atladığı bu kanunu ne gariptir ki demokrat parti çıkarmıştır.
zamanında demokrat parti'nin halka ve orduya şirin gözükmek adına çıkarttığı bir ucube kanun. herhangi bir demokratik ülkede başka bir eşi benzeri varmıdır bilemeyeceğim ama böyle şahsa özgü bir kanun olsa olsa faşist dikta rejimlerinde görülür. tck'ya göre zaten herhangi bir şahsa hakaret etmek suç iken ayrıca atatürk'e özel bir kanun çıkartmak, yarattığımız bir imgeye tapınmak, onu kutsal bir mertebeye yükseltip dokunulmazlık zırhıyla kuşatmak nedendir. atatürk'ün de hatalar yapabileceğini, eleştirilebileceğini, sözlerinin ve yaptıklarının birer kati doğrular silsileri olmadığı ve yenilenip değiştirilebileceğini neden kabul edemiyoruz. neden birer dogmalar yığını arkasına sığınıp düşünmeyi bir kenara bırakıp yetmiş senedir yerimizde sayıyoruz. bizim yerimize birilerinin en iyiyi, en doğruyu , en idealini düşünüp karar verdiğini varsayıp kafamızı kuma gömüyoruz. demokrat parti attığı taklalar ve anti demokratik uygulamaları/yasaları ile bilindiğinden gayrı pek şaşırmamak gerek aslında buna. ama kemalistlerinde bu takiyeye kanıp, demokrat parti ile ortak bir zemin yakalamaları da ilginç.
"atatürk'ü temsil eden heykel, büst ve abideleri veyahut atatürk'ün kabrini tahrip eden, kıran, bozan veya kirleten kimseye bir yıldan beş yıla kadar ağır hapis cezası verilir."
buyrun ilgili maddeden bir bölüm. atatürk'ün büstünü kirletirseniz 5 yıla kadar ceza alabilirsiniz. sigara izmaritinizi nereye fırlattığınıza dikkat edin derim ben. böylesi bir komedi zor bulunur.
ülkenin kurucusunu, kanunla koruması çok inciticidir, o kişi, bu küçümsemeyi, haketmemektedir, sanki ülkesinde, kabul görmemektedir gibi bir durum ortaya çıkarmaktadır. yeni anayasa çalışmaları sırasında, kaldırılmalıdır. ülke bu garabet yasadan kurtarılmalı, önderi özgürlüge kavusturulmalıdır. çıktıgı dönemdeki, inönücülügün, atatürkçülük gibi dikte ettirilmesi gibi bir tehlike kalmamış, inönücülük pasifize edilmiştir.
ülkesinin kurucusu kişiyi kanunla koruma dengesizligine düşme halidir, dünyaya verilen imaj, sanki ona hakaret eden var şeklindedir, oysa, o kanunu menderes, inönüden ülkeyi koruyabilmek için çıkartmıştır, atatrük ün resmini paradan devlet dairesinden kaldırtmıstır inönü, resmen ismini ülkeden kazımaya çalışmıştır. bugünün kemalistleri aslında inönücülerdir, gizli ajandalarında atatürk ün ismini kazıyıp yerine inönü yazacakları günü kollamaktadırlar.
ATATÜRK ALEYHiNE işLENEN SUÇLAR HAKKıNDA KANUN
Kanun Numarası : 5816
Kabul Tarihi : 25/7/1951
Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 31/7/1951 Sayı : 7872
Yayımlandığı Düstur : Tertip : 3 Cilt : 32 Sayfa : 1842
Madde 1 : Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret eden veya söven kimse bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Atatürk'ü temsil eden heykel, büst ve abideleri veyahut Atatürk'ün kabrini tahrip eden, kıran, bozan veya kirleten kimseye bir yıldan beş yıla kadar ağır hapis cezası verilir.
Yukarki fıkralarda yazılı suçları işlemeye başkalarını teşvik eden kimse asıl fail gibi cezalandırılır.
Madde 2 : Birinci maddede yazılı suçlar; iki veya daha fazla kimseler tarafından toplu olarak veya umumi veya umuma açık mahallerde yahut basın vasıtasiyle işlenirse hükmolunacak ceza yarı nispetinde artırılır.
Birinci maddenin ikinci fıkrasında yazılı suçlar zor kullanılarak işlenir veya bu suretle işlenmesine teşebbüs olunursa verilecek ceza bir misli artırılır.
Madde 3 : Bu kanunda yazılı suçlardan dolayı Cumhuriyet savcılıklarınca re'sen takibat yapılır.
Madde 4 : Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
bu kanun maddesinde degisiklik yapilmasi gerektigine inaniyorum ben.
tamamdir, bir devlette cezayi devletin organlari uygular. lakin sadece bu kanun maddesi icin infazin halk'a birakilmasini istiyorum. ataturk'e hakaret edenlerin cezasini olusturulacak olan bir halk meclisi versin. bu mecliste * verilen kararlar yine halk tarafindan uygulansin.
ataturk gibi vatan kurtaran biri icin bu az bile. ama maalesef bu siyasi iradeyi gosterecek bir siyasi parti yok piyasada!
demokratik toplum olma yönünde daha çok adımlar atmamız gerektiğini gösteren somut bir örnek.
atatürk'ün korunmaya ihtiyacı mı var?
daha yeni yeni "atatürk'ü sevmiyorum" diyebiliyor insanlar. bunu tahmin etmiş olmalılar ki yıllarca bunu dile getirmeye korkuttular insanları. daha yeni yeni, yahu ahmet kaya kürtçe şarkı söylediği için mi ihraç edildi? yazık bize diyebiliyoruz kendimize..
ama v for vendetta'da ki gibi...kaçabilirsiniz ama saklanamazsınız..
velhasıl bundan 20-30 sene sonra;
"ya bu türkler ne kadar barbarmış, kürtçe konuşmak, şarkı söylemek yasakmış, atatürk'ü eleştirmek yasakmış" diyecekler.
türkiye de bu kadar sevildiği iddia edilen bir kişiyi kanunla korumanın gereği nedir diye düşünmeden edemiyor insan.
atatürk ün bize fazla anlatılmayan olumsuz yönlerinini ortaya çıkartanları kolayca yobaz/bölücü ilan etmek, atatürk e yönelik sıradan eleştirileri çarpıtarak prim yapmak olmasın sakın bu kanunun ardında? *
her tarafa büstlerinin yapıldığı, bütün resmi kurumlarda resminin asılı olmak zorunda olduğu birisini neden kanunla korumak zorunda kalırsınız? cevap basit ve çok açık: halkınızın içine sindirememişsinizdir, sorgulanması gereken bazı durumların sorgulanarak iyi olmadığının açığa çıkmasından korkarsınız. ulusların bir çoğu tarihine bir kahramanın adını ve gölgesini yerleştirmek ister ve birisini ne kadar az tanırsanız o kadar kahraman olur.
edit: entryi kötü oylayanlara yazdıklarımı destekledikleri için teşekkür ediyorum. sorgulamamak demiştim ya işte bundan bahsediyordum. neler sogulanmalı, iyi olmayan durumların neler olduğunu düşünüyorsunuz gibi sorular sorulmadan kötü oylamalar gelmeye başladı.
türkiyede laik sistemi, üniter cumhuriyet rejimini benimsememiş ne kadar şeriatçı, kürtçü varsa bu kanuna muhalefettirler. gerekçeleri de "faşist liderleri koruma kanunu olmasıdır". açıkça söyleyemediklerini bu kanunu bahane ederek dolaylı söylerler.
bir ülkede demokrasinin demokrasi olabilmesi için halkta hukuk bilinci olması gerekir. uyuşturucu kaçakçısını, mafyayı, teröristi milletvekili yapan bir halkta hukuk bilinci yoktur. türk halkı isviçre halkı değildir. öyle halkın kanunu da ona göredir. hukuk bilinci olmayan bir halkın zaten demokrasi talebi de olmaz. partisi kapanmış muhtar olamayacak adamı da başbakan yapar, tankın üzerine çıkıp darbe yapan paşayı da öper.