yıllar önce ilk işe başladığımda asgari ücretin dörtte üçü kadar bir maaşı layık görmüşlerdi. okuldan edindiğim teorik bilgileri pratiğe döküp beş altı ayda çalıştığım alanda deneyim kazanınca oradan ayrılıp ikinci firmaya asgari ücretin iki katı maaşla başladım. bir yılı doldurmadan üçüncü firmaya yine asgari ücretin iki katı maaşla başladım ama son firma anlaştığımız maaşın daha üzerinde bir rakam takdir etti. satışların hedeflenen rakamın üzerinde olduğu aylarda neredeyse maaş kadar prim ödemesi de yapıyorlardı. malesef alanında deneyim kazanana kadar kimse yeni mezunu adam yerine koymuyor. diyeceğim o ki burayı ağlama duvarına çevireceğine bir yerden işe başla ve işi layıkıyla öğren hatta azimle çalışıp kariyerinde öyle sıçramalar yap ki yeni mezunlara yüksek maaş veren firma sahibi ol ama şu durumda nereye gitsen hiç bir patron sana asgari ücretten fazlasını vermeyecek kusura bakma milenyum çağına girmiş olsak bile bazı konularda bir arpa boyu yol alamadık özellikle emeğin karşılığı ücret konusunda.
Üniversitelerin çoğalması üniversite mezunu sayısının artmasına sebep oldu. Fakat ülkede hem iş alanları hem de kalifiyeli eleman sayısının azlığından dolayı iyi olanlara iyi maaş, iyi olmayanlara isen 1800 tl maaş veriliyor.
4 yıllık mezun olmak bir şey ifade etmiyor artık.
Ne okuduğun önemli nerede okuduğun önemli nasıl okuduğun da önemli.
Bunlar yetiyor mu dersiniz yine yetmiyor ama en azından şansınız artıyor bu bir gerçek.
Hak ettiğinin altında olan meblağdır. yine de şöyle bir şey var ki ülkenin işçi kesimine de ihtiyacı var, eğer son zamanlarda mantar gibi türeyen avukatlardan ya da iyi bir üniversiteyi bitirmiş mühendislerden değilse işçi olarak sınıflandırılacağı için tek kazanabileceği de bu olacaktır.
kimse bu fiyatı savunmasın bana o kişi yeni mezun olsa da deneyimsiz olsa da bir mesleği var elinde. Bu kadar emek vermiş birisine 1800 tl maaş sadece dalga geçmek yada küfür etmek gibidir. bunu bu hale getiren de mevcut hükümetin her ile hatta her ilçeye üniversite açma sevdasıdır. eğitim kalitesizleşiyor ama mezun sayısı artıyor. gün geçtikçe mesleklerin piyasası düşüyor.
Çünkü ortalama her insan üniversite mezunu.universite de işler değişik ilerliyor bölümüne göre sanat tasarım fakültelerinde çalışıp başarılı olunmaz. Diğer bolumlerse bana hep çalışılıp yapilirmis gibi gelir. Her ne ise senin işini herkes yapabilir kafasındaki iş verenler ve orta kalitedeki işçi olarak eder bu. Bakın ben sanat tasarım fakültesinden çıktım diye demiyorum asgari ücrete çalışıyorum. Kaç yıl oldu ben mezun olalı saymadım... Yani gayet olağandır bizim ülkemizde
Türkiye şartlarında 1800 tl ile ancak kira ödenebildiğini düşünücek olursak oldukça zor bir durumdur. ayrıca bu durum emeğin ve çalışma şartların bir önemin kalmadığını ve işverenlerin yeni üniversite mezunlarını ucuz iş gücü olarak gördüğünü kanıtlar. kısacası bu durum insanı eğitim almak yerine kısa yoldan müteahit olmaya teşvik eder.