efendi, efendi insan nereden geldiğini unutmamalı, eğer insan nereden geldiğini unutursa kendini kaybeder. kendini aramaya başlar ve bulması çok zordur. senin ataların ne ingiliz soyluları ne vatikan kardinalleri senin ataların 400 yıl bütün cihanı yönetmiş şanlı ve büyük türk halkıdır. türk halkı ne rock ne jazz dinliyordu. sen kendini kaybetmişsin.
senin gerçekliğin
millet-i türk her vakitte her vaziyette ve her yerde cihanın havf eylediği vareste, hurşide hüsrev olan abad eden bir halktır. abdarlar onun emri ile akar, hurşid onun emri ile doğar ve batar düşmanlık ray eden adavete dem kusturur, enese avn eder.
2051 de dahi dinleyecek olan insandır. kulak zevki her insanın kendisine özgüdür. bir türküyü dinledikten hemen sonra death metal bir parça dinlese bile * mana bulmak yersiz olur.
zevkler ve renkler tartışılmaz diye bir laf vardır. yani türkü dinlemenin çağın gerisinde kalmakla falan alakası yoktur. sadece türküden zevk alan, onu dinleyen birçok insan vardır ki bu da anormal bir durum değildir.
mihriban, sarı gelin, yarim istanbul'u mesken mi tuttun gibi türkülerimizi keyif duyarak dinleyen kişidir. alır başka diyarlara götürür türküler insanı. hayatında türkü dinlememiş kişiler ise bir deneyin derim.
gayet normal bir durumdur.insan sadece popüler kültür etkisinde müzikler dinlemek zorunda değildir.bunun için çok fazla yazılacak var ama ben kısa kesiyorum.sinirlendim gece gece.
bu böyle gider. ve aslında, hepimizin kemikleri çürüdükten, toprak olduktan yüzlerce yıl sonra bile söylenmeye, dinlenmeye devam edecekler. sen kendi sığlığına yan evlat. http://fizy.com/#s/142q53
2021 ya baba bu ne la. halamı pop dinliyon.
2031 ya dede artık pop mop kalmadı. bak bunu dinle scientis hedesi.
2041 ulan bizim moruk pop dinleye dinleye öldü beaa
2051 ya evladım zamanında böle pop deyü acayip bişey vardı. dedem pek severdi.
ne lan bu. böyle şeymi olur allasen ya.
geç halk müziğini musikide dahi hala fuzulisi, nedimi, bakisi hoplatır adamı.
2011 olmuş hala mozart, beethoven dinlersiniz ya danteller.
halk müziğine gelincemi çağdışı oldunuz.
biraz gönülden dinleyinde gerçek kalp damıtmasını görün.
o beğenmediğiniz türküler ne acılardan. mutluluklardan parça parça oluşmuş anlayın.
sevdiğiniz şarkılar gibi bir gecede yazılmamıştır hiç biri.
ha ben beğeninizi kötülemiyorum.
lakin sizde haddinizi bilin be.
Halk müziği ve sanat müziğinin zevkini bilmeyen ergenlerin anlayamayacağı durumdur. Rock, jazz, blues, senfoni vs. oldukça güzeldir ama halk müziği candır.
güzel insandır. küçümseyenleri kınarım. çünkü türkiyede hala yapıla gelen şahsiyetli karakterli tek müzik halk müziğidir , türküyü yozlaştırmaya uğraşan çapulcuları saymazsak tabii. onun dışında rock a hala bişeyler katılmaya çalışılıyor. diğerleri pop, tsm vs. yeni şeyler çıkıyor ama geneli arabeskten medet umar durumda. tabii çok kaliteli müzisyenlerimiz de yok değil.
müzik evrensel olduğu gibi müziğin çağı da olmaz. müzikte çağ olsaydı elin yabancısı mozartı beethoven'i dinler miydi? kaliteli müzik her zaman her yerde dinlenir. önemli olan kaliteli ile kalitesizi birbirinden ayırabilmektir. zaten türkü dinlemeye laf eden kişi bu ayrımı yapamamış kişidir.
türkü dediğimiz bizi diğer toplumlardan ayıran bir kültür parçasıdır. bize hastır, bizimdir. aynı zamanda günümüzün "çoğu" kalitesiz olan şarkılarının hangisi bir "hastane önünde incir ağacı" gibi gurbeti, bir "değmen benim gamlı yaslı gönlüme" gibi ayrılığı, "neredesin sen" gibi sevgiliye özlemi, "acem kızı" gibi aşkı anlatabilir? işte bunu herkes anlayamaz. anlayamayan kişilik de bunu sanki kendisi üst düzey bir insanmış gibi eleştirir.
kısaca tanım: "ulan deve! türkü de dinlerim mozart ta, sen git serdar ortaç dinle" diyen insandır.
bağlamanın tıngırtısını 26.yy'a gelsekte elit-müzik zımbırtısıyla değişmem. ayrıca bir araştırma vardı, jazz dinleyenlerin %70'i aslında jazz'ı sevmiyormuş, sırf entel olmak için dinliyormuş.*