ilkokul döneminde anlam veremediğim, gerçekleştirmek istediğim olay. 2 hidrojen 1 oksijen, tamam. ama nasıl? ne bu hidrojen oksijen, nasıl bir şekli şemali var? çarpıştırınca şıp diye bir damla su mu çıkıveriyor? ne lan bu?
2 hidrojenin yanına 1 oksijen yerine kükürt katıp oksijenin biraz fazla kaçırılması (04) durumunda su üreteyim derken sülfürük asit üretilerek kelime manasıyla "bokun yendiğinin göstergesi" olma durumudur.
(bkz: evde denemeyin)
keşke "iki tutam un bir tutam seker ve azıcık yagda kavurdumuydu aha sana helva" tarifi kadar kolay olaydı da yapılaydı bu.
biri kuvvetli yakıcı (oksijen) biri ise kuvvetli yanıcı (hidrojeni) cam kavanozlarda güvenle saklayamıyoruz ne yazık ki! hele hele hidrojeni saklamak dunya'nın en büyük meselesi su sıralar. oksijeni bir nebze olsun tutabiliyoruz ama hidrojen çok masraflı be canlar!
ayrıca iki ondan bir ondan koydukmuydu da olmuyor abicim öyle!
suyun asıl molekül formülü 4 H2 + 9 O2 = 2 H4O9 denkleminden oluşan h4o9 oldugu için 2 hidrojen 1 oksijen su uretmek için yeterli degil. haydi malzeme var diyelim. bir de koşulların uygun olması gerekiyor. ölme essegim ölme ya!
Bir proton ve bir hidroksit iyonunun birleşmesi ile de gerçekleşebilecek durumdur. Ancak çoğunlukla bilinmez. Bu duruma çoğu asit ve bazın karıştırılması olayında rastlarız. Kimyada buna "nötralleşme" denir.
(#4409294)
oksijen yanıcı veya patlayıcı bir element değil, yakıcı ve dolayısıyla patlatıcıdır.
laboratuar ortamında su üretmek çok zordur. daha doğrusu maliyeti çok yüksektir. Kaldı ki, o maliyetle üretilen suyun miktarı zaten talebi karşılamayacaktır. o yüzden şükretmelidir ki, allah (c.c) gökten yağdırıyor bu nimeti.