teknoloji devrimini yasamis kusaktir. yeri gelmis, msiket oynamis, yeri gelmis tetrise, sonra atariye gecis yapilmis, zengin bir arkadasin el gameboy'unda mario oynanmis, ve bilgisayarlara gecilmistir. cok kanalli doneme gecilmis, teknolojiyle birlikte buyumus nesildir. nasil ki bu nesil yakinda is hayatina girmek uzeredir, teknoloji de artik orta-ust kisim itibariyle doyuma ulasmis, arada bir kendini yenilemektedir. bu neslin bazisina 1-2 sene sonra update misali master yollari gorunur.
ne '89 lular gibi teknolojinin manyagi olabilmislerdir, ne de '83 luler* gibi buyuyunce teknoloji sahibi olmusuzdur.
normal şartlarda okula gidenler için 5 yıllık eğitimin son öğrencileridirler.Ayrıca devlet okullarında okuyanlar için söylüyorum ezberci eğitimi doruklarda yaşamışlarır. bende 1986 kuşağı yım
1986 kuşağı benzeri her başlıkta belirttiğim gibi (*) bir geçiş kuşağıdır. kendinden önceki aşırı duyarlı politik kuşak, suya sabuna dokunmayan renkli yıllar, ardından teknolojiyle tanışan, kendini popüler kültüre adayan bir ileriki kuşağın bir harmanıdır. bu yönüyle yaratıcı bir kuşaktır. sanılanın aksine politik bir duruşu vardır. bunun günümüz siyasi partilerinde yüzde yüz yer bulamamış olması o insanların apolitik olduğunu göstermez. farklıdır, diğer nesillerden bir şeyler aldığından tanıdıktır ama farklı olması yönüyle bir o kadar uzaktır anlaşılmaz. ki bunu bu başlık altında çok net görebiliyoruz.
dipnot: istisnaları mevcuttur. ben genelini anlattım.
kuşak demek için 1 yılı az bulan, belli dönemin insanlarını daha iyi analiz etmek gerektiğine inanan, "her kuşakta olduğu gibi" çok zeki, gerizekalı ve kendi halinde kafası çalışan insanları ve buna bağlı yaşamları bünyesinde barındıran hakkında başlık açılmasına bile gerek olmayan gençler.
genellikle uzun boylu iri yapılı bir kuşaktır. bunun nedeni de * 1986 dan sonra yurt dışında türkiye ye gelen yabancı mamalar olabilir. yani bu da demek oluyorki 86 kuşağı sonrası tüm nesiller uzun boylu,iri yarı olabilecek potansiyele sahiptir.
kuşak dediğimiz sadece bir yıllık bir süreç olmayıp en azından başı ve sonu çok net olamayan, birkaç yılı kapsayan bir kavram olması dolayısıyla 86 kuşağı da 1986 dan önce ve sonra doğmuş insanları kapsar. belki bu kuşağın yaşça en büyük mensupları birçok kişiye göre farklıdır ancak benim de katıldığım genel görüş 86 kuşağının bitiş yılının 1987 olduğudur. tabiki istisnalar vardır, saygı duyulur.
bu kuşak tarafından kabul edilmesi ne kadar güç olsada bu kuşak uzun bir sürecin üretimidir. hayat hakkındaki düşünceleri, büyük çoğunluğunun dine yaklaşımları ve karakterleri yüzeysel bir topluluktur. kuşak kavramını öldüren topluluk demek daha doğru olur. yapacakları en derin muhabbet gereksiz espirilerle dolu olan gürültüdür.
bir çoğu üniversiteden mezun olmak üzere, yakında iş hayatına atılacak hali hazırda reşit olmuş mini mini birler çalışkan ikiler modundan çoktan çıkmış sağolsun bazı sözlük yazarlarımızca da insan olma şerefina nail olmuş kuşak.
benim de içinde bulunduğum kuşak.
almancılar gibi bir kuşaktır aslında. ne eskiler* kendileri gibi görmektedir bu kuşağı ne de kendileri* daha küçük kuşaklar gibidirler.
çoğu bilir çelik çomak oynamayı ama kısa süre içinde atari oynama şansına erişmiş olmak da vardır işin içinde. ülkedeki birçok okulun eğitim standardını değiştiren* 8 yıllık eğitimden kurtulan son nesildir. belki 12 eylülü görmemiştir ama 1999'daki iki depremi de, ekonomik krizleri de, 11 eylül öncesi ve sonrasını da görmüş ve anlamış bir kuşaktır.
kendi aralarında bile yaşanan bazı olaylardan kaynaklı (ocak-şubat ayında doğanlar için) ben 1985 liyim, yada (kasım-aralık ayında doğanlar için) ben 1987 liyim denilen kuşak, ama olmuşlar bir kere ne yapalım.
apolitik kuşağın ilk temsilcileri. yaşatıldıkları ortam gereği gereği (çoğunlukla) sosyalleşmekte zorluk çeken yada sosyalleşmeyi dar grup mantığıyla sanal alemde, tv karşısında vb. şekillerde yaşama sanan. çok şiir yazan ama az okuyan (buna türkiye halklarının büyük bir kısmı dahil) özellikle istanbul 3. bölgede vb. yerlerde yaşayanlar için müzik diye arabesk, pop yada anlamadıkları yabancı müzikleri arabalarında son ses açarak dinlemeleriyle ünlenen kuşak.