sonuçları gerçekten çok önem taşıyan, dünyadaki insan hakları ve yönetim biçimlerinin kırılma noktası diyebileceğimiz çok önemli bir devrim.
sonuçları;
- Kral istifa etmiş ve Fransa'da cumhuriyet ilan edilmiş, sosyal hukuk devleti kavramı doğmuştur.
- Halka seçim hakkı tanınmıştır.
- Ölüm cezası kaldırılmış ve esir ticareti yasaklanmıştır.
- Avusturya'da toprak köleliği kaldırılmıştır.
- Avrupa'da liberalizmde önemli gelişmeler olmuştur.
- Avrupa'da krallar, uyruklarına yeni haklar vermişlerdir.
- ingiltere'de seçim hakları genişletilmiş ve işçi sınıfına yeni haklar verilmiştir.
- Avrupa'da sosyalist akımlar yayılmaya başlamıştır.
- Rusya, bu ihtilâllerden 20. yüzyılın başlarına kadar fazla zarar görmemiştir.
artık avrupa'da monarşinin hakim yönetim şekli olmaktan çıkmakta olduğunu ciddi ciddi göstermiş olan ve yerel baskı/sömürü şekillerinin formatına bağlı olarak şekillenmiş avrupa genelindeki devrim hareketleridir.
ne gibi bir ortamda ne gibi şartlarla geliştiği, stendhal'in kırmızı ve siyah adlı romanı dikkatlice okunularak anlaşılabilecek olan devrimlerdir. dönemin toplumsal yapısını eleştirmeden ve taraf tutmadan sadece hikayesinin arka planı olarak başarıyla yansıtmıştır stendhal usta bu romanda.
sanayi devrimi ile ortaya çıkan işçi sınıfının bir takım sosyal haklar talep etmesi, bunun yanı sıra milliyetçilik ile liberalizmin güçlenmesi ve bunların bağımsızlığa dönüştürülmek istenmesi 1848 devrimlerine zemin hazırlamıştır.
avrupa siyasetini 3 yönden etkilemiştir;
-bu başkaldırılar 'metternich sistemini' zedelemiş ve avrupalı devletleri başkaldırılar karşısında aktif politikalar izlemeye zorlamıştır.
-'kutsal ittifak' anlayışı büyük darbe almış ve tekrar eski rekabet ve düşmanlıklar ortaya çıkmaya başlamıştır.
-avrupa muhafazakarlığı, metternich anlayışından uzaklaşmış ve milliyetçilik düşüncesiyle yakınlaşmaya başlamıştır.
şubat devrimine ön ayak olmuş, avrupada bir dönem sosyalizm rüzgarlarının esmesine, sosyalistler arasında ise bölünmelere sebep olmuş devrimlerdir.
Tarih sahnesine, kendilerini anarşist olarak niteleyen ilk anarşistler ve liberter tutumlar bu dönemlerde çıkmışlardır (Ebu zerr'i gerçek manada anarşist saymazsak eğer). Zaten ilk anarşist manifestosunun yazımı devrimlerden 2 sene sonraya yani 1850 nisanına tekabül eder. Ayrıca ilk anarşist olarak kabul gören proudhon'un mülkiyet nedir taslağının yayınlanması da 8 sene kadar öncesidir.
Edit: ayrıca ülkemizde 1789 Devrimini anlatan meb tarih kitaplarında adından dahi söz edilmeyen devrimlerdir.
fransa'da işçilerin çıkardığı ayaklanmadır. işçi partilerinin ve sendikalarının kurulması ihtilalin akabinde olan gelişmelerdir. avrupa'yı etkileyen bir süreçtir.
hobsbawm der ki "bir dünya devrimi hiç bu kadar yakın olmamıştı." ona göre 1830 ihtilalleri ile oluşan sosyal düzenin bunalımı idi 1848.
wallerstein da diyor ki "Yalnızca iki dünya devrimi olmuştur. Biri 1848’de oldu. ikincisi ise 1968’de. ikisi de birer tarihsel yenilgiydi. Ama ikisi de dünyayı dönüştürdü." wallerstein'a göre 1968 onun kuramsallaştırdığı dünya sistemi'nin ulltimate krizi idi.