12 angry men

entry370 galeri29
    175.
  1. izlenilmesi gereken filmler listesinin en üst sıralarında olması gereken filmdir.
    340,000 dolar bütçeyle çekilmiş, 13 nisan 1957 de gösterime çıkmıştır.

    --spoiler--
    filmde üzerinde durulması gereken nokta cinayet davasının çözümü değil insan önyargılarıdır. delillerin tek tek çürütülmesinden daha önemli olan şey, varoşlarda büyüdüğü, suçluların arasında yaşadığı için en baştan suçlu damgası yiyen çocuğun önce suçsuz olabileceğine daha sonra ise suçsuz olduğuna karar verilmesidir.
    --spoiler--

    film sayesinde dönemin amerikan yargı sistemi hakkında da bilgiler elde edilebilmekteyiz:
    jüri 12 kişiden oluşmakta ve kararlar oy birliği ile alınmaktadır.
    jüride hukuk mezunu kimseler bulunamaz.
    karar alınmakta zorluk çekilirse jüri fesh edilir ve yeni bir jüri seçilir.
    jüridekiler günlük 3* dolar ücret alır.
    dönemin yasalarına göre insan öldürmenin cezası idamdır.
    idam ise amerikada hala kullanılan elektrikli sandalye ile yapılıyor.
    2 ...
  2. 176.
  3. on iki engıri men şeklinde okunuşu caiz olan filmdir.
    2 ...
  4. 177.
  5. imdb'deki neredeyse bütün 1970 yapım yılı üzeri filmleri izledikten sonra bu ve bunun gibi bir kaç filmi sona bırakmıştım keyif vermez diye. film bittiğinde sigaramı tüttürüyodum o derece.
    1 ...
  6. 178.
  7. the man from earth formatında geçen tek mekanda geçtiği için bütçesi astronomik olmayan ama yine de her ikisi de mükemmel filmlerdir.
    3 ...
  8. 179.
  9. 12 tane dede var işte mahkeme salonu felan eyleniyolar. tavsiye etmiyom çok sıkıcı yarısında kapadım, ceysın statham filmi izliyom ben hani transporter felan var ya on numara ya alıyo bozukayı bam bam.
    5 ...
  10. 179.
  11. 180.
  12. 'on iki engıri men' olarak telaffuz etmeye doyamadığım film.
    2 ...
  13. 181.
  14. 182.
  15. Filmi katil kim diye merakla izlerken aslında çok çok farklı bir tema üzerine kurulu olduğunu anlayınca kendimden utanmıştım.
    Harika bir filmdir. Oturun izleyin efendim.
    2 ...
  16. 182.
  17. film insanları 12 farklı karaktere bölüyor aynı zamanda. her şeyde bir komiklik arayanlar, don değiştirir gibi fikir değiştirenler, yaşlı ama bilge olanlar, gerçeğe değil inandığı şeye sımsıkı tutunanlar, algısı kapalı olanlar, çıkarcılar, boşverciler, şüpheciler, akılcılar...
    Filmi seyrederken insan kendini ve çevresindekileri de sorguluyor doğal olarak. Her yerde bu tip kişilikler var. Ama bazen bir adam veya fikir tüm algımızı değiştirebiliyor. Hala güzel hala enteresan bir film.
    1 ...
  18. 183.
  19. Külah şeklinde bardaklar oldugunu görünce şaşırmama neden olan filmdir. O zamanlar öyleymiş demek ki.
    "bu tür bir durumda kişisel yargıyı bir kenara bırakmak zordur. Nerde karşılaşırsanız karşılaşın ön yargı her şeyi her zaman görünmez kılar." diyerek çok doğru bir tespitte bulunmuştur 8. jüri üyesi.
    Geçmişi karanlık, güvenilmez biri olduğu için ön yargıyla yaklaşılan ve elektrikli sandalyeye gönderilmek istenen 18 yaşındaki bir gencin mantıklı açıklamalar, yetersiz deliller ve objektif bakışla suçsuz bulunması konu ediliyor.
    Verilmek istenen ana düşünce ise ön yargının, akıl ve mantığı kör ettiğidir.
    2 ...
  20. 184.
  21. şahane bi film. tek mekanda geçiyor. sözlükte başlığının olmaması şaşırtıcı. evet.
    2 ...
  22. 185.
  23. tek mekanda geçen filmlere verilecek en iyi örneklerden biri. amerikan adalet sisteminde jürinin önemini anlatan bireyin suç ve cezaya ne denli yakın olduğunu gösteren enteresan senaryolu bir filmdir. bir de filmin adını 'oniki kızgın adam' veya 'twelve angry men' olarak değiştirirsek başlıkta arada kalmaktan kurtulur.
    2 ...
  24. 186.
  25. 187.
  26. duyduğum kadarıyla film mahkeme salonunda geçmektedir.
    2 ...
  27. 188.
  28. filmin 10 dakikası hariç tamamı tek bir odada geçmektedir.

    hikayesi klasik ''iyi adam kötüleri ikna eder'' olsa da her karakterin psikolojileri çok ayrıntılı ve derin işlenmiş, bu yüzden ortaya gayet güzel bir iş çıkmıştır.
    1 ...
  29. 189.
  30. tek bir mekanda geçip, "hard talk" tarzında yapılan bir diğer film için;

    (bkz: the man from earth)

    bu filmi izleyip aynı tadı arayanlar, yukarıda tavsiye ettiğim filmi izlesinler.
    4 ...
  31. 190.
  32. Bir mekanda gecmesine ve sadece konusmalardan olusmasina ragmen insani hic sikmiyor. Izlenmesi gereken filmlerden biri. Buna benzer bi film olarak biri benden tavsiye istese bir onceki entryi gosteririm.
    2 ...
  33. 191.
  34. 192.
  35. hikayesi yönüyle ancak filmlerde görebileceğimiz bir konuya sahip. 11 adama karşı çıkabilmenin, onları ikna edebilmenin güçlüğünü görsek de bunu türkiye'de yapabilecek biri var mıdır da diye merak ederim. 1 kişinin sözü 10 milyon küsur kişiyi evde zor tutarken, o, 10 milyon içinden biri acaba diğerlerini ne kadar etkileyebilir.
    2 ...
  36. 193.
  37. tek mekanda geçen, olay açısından son derece sınırlı, tamamen diyalog esaslı siyah-beyaz bir film olmasına rağmen hala hiç sıkılmadan izlenmektedir. ayrıca çok güzel replikler barındırmaktadır.
    1 ...
  38. 194.
  39. --spoiler--
    onikiengırimen.
    --spoiler--
    1 ...
  40. 195.
  41. avukat bakış açısı serpiştirilerek yazılmış bir inceleme:
    http://www.fenayazarim.com/2013/05/14/168/
    1 ...
  42. 196.
  43. tek bir odada geçen * ama muhteşem kurgusuyla sizi 13.adama dönüştüren filmdir. tıpkı odada yer alan jüri üyeleri gibi, filmin başında sıkıntıdan patlarsınız. mekan da durum da sizi fazlasıyla bunaltır. ama bu konuda yalnız değilsinizdir. 12 adamın 11'i de tıpkı sizin gibi, bitse de gitsek modundadır. ama aralarında bir kişi * vardır ki, diğerleri gibi sizi de hikayenin içine çekiverir. ve filmin sonunda onlar da siz de kararınızı verirsiniz. kurgusuyla anlattıkları bir olan nadir filmlerdendir. ve güzel bir film yapmak için, sadece sözcüklerin de kafi olabildiğinin delilidir.
    3 ...
  44. 197.
  45. Türkçeye 12 Öfkeli Adam şeklinde çevrilen 12 Angry Men, Sidney Lumet’in yönetmen olarak yer aldığı ilk çalışmasıdır. Başrolünde Henry Fonda’nın yer aldığı film, mahkeme tarafından jüriye sevk edilen cinayet sanığının kaderinin jüri tarafından tartışılmasını konu ediniyor.

    Jürinin bir karara varabilmesi için oy birliği gerçekleşmesi gerekiyor. Henry Fonda’nın ilk oylamadaki “ilk taşı günahsız olan atsın” ayarındaki tavrı, “bitse de gitsek” havasındaki jürinin zihinsel rahatsızlığının başlangıcı olmuştur. Bu oylamadan sonra ise, münazara başlamaktadır. devamı için: http://erdemligenclik.net...rtisiyorum-oyleyse-varim/
    4 ...
© 2025 uludağ sözlük