bugün

hekimlik hakkında hiç bişey bilmemek bu galiba.
ilk kural, hastalık yoktur hasta vardır diye öğretmediler mi bize?

O halde bir doktor semptomların robota tanıtılmasıyla hata payı olmadan hastaya tanı koyulabileceğine ve hastanın tedavi edilebileceğine nasıl inanır?

Yalandır. Meslek bitmez ama içi boşaltılabilir. Nitekim şuan olan da bu.
Doktorluk makinelere kalıcaksa en başta cerrahiler kalkar. En fazla mortal doktor hatası olan yer orası ve ameliyatı makinelere bırakmak daha kolay. Tanı koyma konusuna gelince de acile birbirinden alakasız 5 semptom söyleyen hastalar geliyor. Ve sadece bunların ikisi gerçek hastalıkla bağlantılı oluyor. Bu şekilde robotlar bir gün doktorların yerini alacaktır evet ama bu bizim görebileceğimiz kadar erken tarih değil. Ayrıca robotlar olsa da onları yine doktorların olması gerekir.
mühendislik zaten son yıllarda doktorlardan daha çok şey kattı, tıp dünyasına.

tıpta mühendisliğin egemen olması çok normal zaman sürecinde.

(bkz: tıp bilimi vs mühendislik bilimi)
Bunu hangi sıfatla yazıyorsunuz anlayamadım. Mesleğiniz nedir mesela? Hangi bilgiye dayanarak yazıyorsunuz?

Yazılanların hiçbir doğruluk payı yok. Bazı meslekler sonsuza kadar birmeyecek. Bunlardan en başta geleni de doktorluk. Hiçbir makine, cihaz ya da bilgisayar bir doktorun yerini alamaz ve gelecekte de alamayacak.

Tıpta problem, her insanın ve her hastanın birbirinden farklı olmasıdır. Olayların öngörülemez olmasıdır. Birinde işe yarayan şeyin bir başkasında yaramamasıdır mesela. Bunu hiçbir makine çözemez.

Gidiş yolu yanlış ama vardığınız sonuca katılıyorum.

Hiçbir gence gelecek yıllarda tıp doktoru olmayı tavsiye etmem. Hele cerrahi bölünlerden allah sizi uzak tutsun...
Tıp bir bilim değil sanattır. Tıp fakültesinde öğretilen ilk şey budur. Çünkü tıpta aynı sebeplerin aynı sonuçları vermediği zibilyon tane örnek vardır. Hastalık yoktur, hasta vardır. Bugün kişiye özel tedaviyi dünya çapında yaygınlaştırmaya çalışıyor tıp dünyası. Hekimlik daha yeni başlıyor, sen rahat ol.
doğru tespit.
hastanelerde hacamatçı var, sülükçü var ee yakında üfürükçü, muskacı da olur.
Örneğin, hastaneye gelip şikayeti sorulduğunda "döşüm gidişiyi" diyen hataya derman olabiliyor mu bu bahsettiğiniz makine? Ya da kaç bin yıl sonra icat edilen makine buna çöZüm sunabilir?..
akp kazanırsa biter.
https://odatv.com/turkiye...runtuler--0512161200.html
Şu mühendislerle hukukçulardan nedir çektiğimiz amına koyim ? Siktirin gidin kendi işinize birader artık, bizi tıbbiyemizle yalnız bırakın.
tipik serkan inci takipçisi beyanı. dünyayı yazılımdan ibaret sanıyorlar aq. psikiyatri doktoru kim olacak? siri mi? böyle diye diye atanamamış bilgisayar öğretmeni yazılımcılar üretiyorsunuz. bunun bir de şey versiyonu var: ''20 yıl içinde su bitecek su savaşları çıkacak, sucular zengin olacak''. vizyonunuzu sikeyim. kaldı ki şimdiki dünya düzeninde doktorluk asla bitmeyecek çünkü bu bir sektör. sen devlet sigortanla hala sosyal devlet anlayışının meyvelerini yiyorsun. tıp da aynen farmakoloji gibi. sigara üret->sat->kemoterapötik ilaç üret->sat.

günümüzde robotik cerrahi var ama şu an çok ilkel. gelişmesi için 10 yıldan fazla bir süre gerek, ki doktorluk sadece cerrahi demek değil.
uzman doktorlara harbiden gerek yok ya.. abartısız % 90 ı gelen hastayı dinlemiyor bile kaşlar çatık, egoist, öğle arası diye çıkıp 3 de 4 de gelen haha bana mecbursunuz taşaklarımı yalayın puhaha diyen tipler resmen yahu.. birde bunların peşinden ayrılmayan kıl kuyrukları vardır sıra verenler falan doktor ne zaman gelecek dersiniz dediğinize demediğinize pişman eder azarlamaya falan çalışır yaşlı amca teyzeleri. ha bu kalan % 10 luk kısmı tenzih ederim.. bizim ülkede böyle bir durum var maalesef valla lan gidin bakın bir doçentte bir profesör de bu kadar ego göremezsiniz alt kademe buram buram ego.. uzman doktorlar napıyor zaten? hasta şuram buram ağrıyor diyor şikayetini anlatıyor ilaç verip yolluyor. ee bunu makine de yapabilir gelişen teknoloji çağında. birde kan tahlili, röntgen vs algılasa tamamdır.
Bizim peder doktor en çok o yakınıyor.
gün gelir hukuk, iibf gibi bölümlerden kazanılan meslekler bitebilir fakat tip ve mühendislik asla bitmez. bittiği gün insanlığın bittiği tarihtir. kabul sayısalcıyım...
Şu konuyu ve mesajları baştan sona okudum. Çok üzücü gerçekten. Sıfır bilgi ile fikir sahibi olunup yorum yapılmasına mı üzüleyim(ki bu olay ülkemizin bir gerçeği), yoksa doktorların %90'ı diye genellenip gömülmesine mi yanayım?

Şimdi bir arkadaş uzman doktorları beğenmemiş. Hadi diyelim 10 sene sonra bu gerçekten oldu, robot doktorlar da hizmet vermeye başladı. Ulan şu an insanlar aile hekimini, acilciyi beğenmeyip uzmana gidiyor; gerçek doktor varken robota kim gidecek? Burda robotlara bilgisayarlara methiyeler düzen, doktorları eleştiren insanların tek biri bile gerçek doktoru bırakıp robot doktora gidecek mi?

doktorluk sandığınız gibi grip-nezleden ibaret değildir. Gerçi komplike meslekleri basite indirgemek de bizim halkımızın huyu. Maç izlerken "bu arda kim oluyor, ben bile bundan iyi oynarım" diyen, stand up izlerken "ben cem yılmazdan daha komiğim" diyebilen tiplere ne anlatabilirsin ki...
Abime diyeyimde boşuna tez yazmasın. Adam 1.87 boyundaydı bu süreçte 1.40 düştü.
olur olur! inanıyorum ama şahsen on yıldan daha uzun bir süreyi bulur diye düşünüyorum. Nanoteknoloji ile çok imkansız görünen bu teori büyük ölçüde gerçekleştirilebilir.
teknoloji nelere kadir.
hepsi bi gün mümkün.
10 yıl fazla iyimser.
alternatif tıp fakülteleri açılır. ot, hekimliği popülerleşir.
" eyitim " şart.

ilaç sektörünün eccüğünü cücüğünü çıkardığı bitkileri alternatif tıp zanneden dingillerin,
hacamatı tıp, hacamat yapanları doktor sanan malların,
bilimin ve bilimsel gelişmenin " geleceğini " kavrayamayacağını içeren başlık ve entarisi.

doğada ki herşey gibi bilimde gelişir. tıp da bundan nasibini alacaktır.
yakın bir gelecekte diğer sektörlerle daha da içiçe girecek, yok olmak bir yana, patlayarak gelişmeye devam edecektir.
örnek mi ? nükleer tıp. hani şu teşhis koymanın olmazsa olmazı olan mr gibi.

not: on yıla kadar doktorluk mesleği bitecek...miş. dedim ya... " eyitim şart "
Passangers filmini izleyenler el kaldırsın...
Tanı, tedavi ve teşhis hepsini tek başına yapan bir robotik kapsül...robot teknolojisi ve nano makinelerin teknolojisi geliştikçe olmaması için hiçbir sebep yok.
not: 90 kuşağı olarak hala uçan araba bekliyoruz, selam olsun elenor...
not2: filmlerde her gördüğümüz gerçek olsaydı...
Yapamazsınızcılar hemen doluşmuş, neymiş efendim neye dayanarak yazıyormuş, doktorluk asla bitmezmiş, acile gelen hastalar yanlış semptom belirtiyor, makineler bunu anlayamaz diyeni bile gördüm *
zaten makineler de tam bu anda işin içine girecek. makinenin senle konuşmasına gerek yok ki. senin gözlerin gördüğü yüzeyin sıcaklığını algılayabiliyor mu?

hayır

makineler algılayabiliyor ama.

senin gözlerin hastanın içini görebiliyor mu?

makineler görebiliyor.

senin beynin geçmiş 100 yılda yaşanan her vakayı ezberleyip en alakasız gibi görünen detaylar arasında bağlantılar kurup yeni çıkarımlar yapabiliyor mu?

makineler yapabiliyor.

hatta durun arkadaşın yazısınu biraz daha ilerleteyim. makineler sadece doktorluğu değil bütün meslekleri insanlardan binlerce kat iyi yapabilir. bu yüzden, açın artık gözünüzü.
yapay zekanın kanser vakasını doktorlardan daha iyi tespit edebildiğiyle ilgili şu haberi okuduktan sonra acaba mı ?? diye düşündüren tespit.

https://www.ntv.com.tr/vi...ti,8Ak_LqUBokeG7ZQBEferuA