dünya'nın en ucuz enerjisini dünya'nın en pahalı enerji olarak ödeyen (satınalma-gelir açısından) halka yeni bir kazık.
küçük bir mahalle bakkalı bile işletemeyecek-yönetemeyecek insanları migros veya carrefour da ceo olarak atama yapan sistem (örn: zafer havaalanı projesi. bu proje de 2020 yılında Garanti edilen yolcu: 1.279.352
Gerçekleşen yolcu: 7.429
Hata payı: % 99
Garanti ödemesi: 6.738.310 Avro
Kaynak: Sayıştay, CiMER)
böyle bir yapı sistem içinde yapılan zamları eleştiremiyorum. çünkü; yapılan zamları eleştirmem aklımı zekamı etik değerlerimi inkar etmek anlamına gelir ve bu eleştiriyle ben kendimi ikiyüzlü durumuna sokarım.
yine yukarıda ki verilen örnekle devam etmek gerekirse; Havalimanının yapıldığı 2012 yılından 2021 yılının ilk altı ayına kadarki süreçte garanti edilen yolcu sayısı 9 milyon 903 bin 710. Aynı süreçte havalimanını kullanan yolcu sayısı ise 326 bin 332. Hata payı yüzde 96,7.
Bugüne kadar yapılan toplam garanti ödemesi de 51 milyon 93 bin 308 euro. ilgili şirketin açıkladığı yapım maliyeti de 50 milyon euro. Yani şirket 2021 yılı itibarıyla maliyetini çıkardı ve 2044 yılına kadar buradan Hazine garantisi almaya devam edecek. Bu oranla devam ederse şirkete, 23 yılda en az 208 milyon euro garanti ödemesi yapılacak.
hata payı (şimdiye kadar ortaya çıkan işletme gelir durumuna bakarak) %96.7 olan bir yatırım da siz elektrik dağıtıma üretimine dağıtım-üretim yapan şirketler bu işbilmezliğin yetersizliğin plansızlığın programsızlığın dışında kalacak mı sanıyorsunuz?
bir ülke nasıl yönetilemezin canlı örneğiyiz.
ne bu şirkelere (gıda enerji sağlık ulaşım imar iletişim vb) kızıyorum ne de yapılan zamlara kızıyor eleştiriyorum.
bu sistemi sürdüren var eden ve bu sistemi tercih eden onaylayan bizleriz.
bir kere yanlış yapılan şey hatadır ama ikinci defa yapıla sürdürülen şey yanlış-hata değil, bu bir tercihdir.
verecegim oyun akıbetini tipki dogalgaz zammi gibi bu tur gelismeler belirleyecek. bunuda savunanlar var ya ben daha da birsey demiyorum. kendilerini -kendinizi kac paraya satarsiniz- basligina alabiliriz. deneyimlerini paylassinlar bizimle.
olması gerekendir. sonuçta ülke yönetiliyor. yol, su, elektrik olarak geri dönecek bunlar. zamanında musul ve kerkük'ü atatürk vermeseydi şimdi zamsız kullanıyorduk.
sanki sanayiye yapılan %50 zam bize aldığımız ürünlerde bize yansıtılmayacak. Yani gerçek zam (en az) yüzde elli. Diğer % 20 ye bakıp "fazla değilmiş" diye gevşemeyin.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), konutlarda eylül itibarıyla geçerli olacak elektrik tarifesine %20, sanayi de ise %50 zam yapıldığını bildirdi.