alman yapımı " suvat " vapuru . çok sağlam bir
gemiydi . " ülev " isimli bir kardeşi vardı .
sert havada sefer yapabilen nadir vapurlardandı . https://galeri.uludagsozluk.com/r/2319551/+
burgaz vapuru .
Hiç bir zaman rahatça yetişilemeyen her zaman sondakika deparıyla yetişiebilinen beyaz renkli üzerinde önemli kişi yada yerlerin isimlerinin verildiği. Beşitaş - Üsküdar Eminönü-Üsküdar Kadıköy - adalar vb yerlere seyahat eden, havanın güzel gününnde dışarıda oturulup martılara simit falan atılan, kışında yine güvertesine çıkıp boku donulan ama belli etmemeye çalışılan, arka güvertesinde gençliğin gitar, keman vb. müzik aletleriyle bişeyler çalmaya çalıştıkları, inerken binerken bazen insanların vapurla iskele arasına düşüp öldükleri, seyyar köprüyü kullanmayı sevmeyen yaşlı teyzelerin bile görülebilindiği,
Vapur kaptanının o koca vapuru sanki bir mini cooper yanaştırırmış gibi iskeleye park ettiği bi acayip şehir hatları deniz taşıyıcısı.
http://haber.mynet.com/de...ri-kamerada-673152-yasam/ böyle bir skandala imza atmış katil kurum. o kaptan ve güvenlik görevlilerini acilen görevden almalı ve hayatını kaybeden yolcu yakınlarına tazminat ödemelidir.
Yıllardır televizyonlarında yalnızca 24 isimli tv kanalının yayınları izlenmektedir.
10 milyon dolara satın alınmış gemilerle Kadıköy Karaköy yolculuğu 100 yıl önceki gibi yirmi dakika sürmektedir.
10 milyon dolara satın alınmış gemiler iş saatlerinde bile tam olarak dolmamaktadır.
10 milyon dolara satın alınmış otomatik rampalı gemilere yine "sürme kalas iskeleler" ile binilip inilmektedir.
10 milyon dolara satın alınmış gemilerin erkekler tuvaletinde pisuarlar yok olmakta yerlerine yenileri takılmamaktadır.
özellikle sabahları çay, simit ve muhteşem manzara ile birlikte yapılan 15-2o dakikalık, bütün sinir ve stresi alan yolculukları sağlayan güzide araçlar.
yenilerinin seçimi için internette ve iskelelerde anketler yapılmış vapurlardır. gayrıresmi sonuçlara göre 4 numaralı vapur önde gitmektedir. bu vapurun özelliği, eski emektar şehir hatları vapurlarına çok benzemesidir.
bir ara kaldırılmaları gündemdeydi. bakımlarının düzenli olarak yapılması halinde 18 mil hıza çıkabilecekleri söylenmektedir. ancak bakım yetersizliğinden şu sıralar 14 mil hıza sahiptirler. az çok mühendislik bilgime dayanarak (mevcut boğaz trafiğini de gözardı etmeden) 18 mil hızın istanbul boğazı şartlarında yeterli olduğunu düşünüyorum. eğer ki hız limitini arttırırsanız daha güçlü motor kullanmak zorunda kalacaksınızdır ki kanımca bu istanbul için büyük lüks. böylelikle deniz ulaşımını ülke ekonomik şartlarından bağımsız çok pahalı bir hale getirirsiniz. yani 20 milin üzerine çıkmak hayli yersiz. şu da bilinir ki boğaz trafiği gereği eminönü-karaköy-kadıköy hattında çalışan vapurlar kendi hız limitlerine bile çıkamazlar. istanbul boğazı içinde ise bildiğim kadarıyla hız sınırı 10 mil (deniz otobüsleri bu şartı yerine getirmiyor). bu şartlarda şehir hatları vapurlarını mı yoksa deniz otobüslerini mi kaza riski olarak görürsünüz? mühendislik yaklaşımı hangisine müsaade eder? manevra kabiliyetinin arttırılması sağlanamaz mı yani?
bu anlamda kolaycı bir yakşalımla deplasman tipi şehir hatları vapurlarının kaldırılmasını önermek yerine bu vapurların elden geçirilmesi yahut eldeki tersaneleri yeniden kullanarak aynı tipte vapurların yeni şartlarda (yolcu kapasiteleri dikkate alınarak) devlet eliyle üretilmesini önermek bana daha mantıklı geliyor. ki gerçekleşiyor.