çevrendeekileri gözünde buyutmemek oğrenildiği zaman kazanılır.. para da bu etkenlerden biridir. paran çok sa bırak buyutmemeyi küçük görmeye bile başlarsın. bu da malum yerin tavan yapmasını sağlar..
Şüphesiz sözlükte bir nickin arkasına saklanarak değil.
insanın kafasında biten bir şey bu.
Karşındakinin senden hiçbir fazlası olmadığını kabullenince olur ancak.
Bazı şeyler doğuştan gelir, özgüven de böyle şeylerdendir ancak bu kazanılamayacağı anlamına da gelmez. Öncelikle iyi olduğun şeyleri yapmaktan çekinme. Hani tam bir şey yapacaksın ama içindeki ses seni durdurmaya çalışır ya, o sesi dinlemeyip istediğin şeyleri yaparsan& söylersen yavaş yavaş o iç sesten kurtulabilirsin. Sonunda kendine güvenen bir insan da olabilirsin.
cevabı kendine saygı, sevgi, güven vsde olmayan soru. kendimizi kandırmayalım arkadaşlar, insan en çok kendisine karşı acımasız olur. çünkü içimizdeki artık nefis mi dersiniz yoksa ego mu dersiniz o canavar çoğu zaman açgözlü olduğu için kendimizi eksik hissetmemize neden olur. elimizde somut bir veri olmadan kendimizi nasıl sevelim? diyelim ki bir insan şişman ve dışarı çıktığında gözler üstünde, bu kişi kendini nasıl sevsin? veya fakir olduğu için daha normal ihtiyaçlarını bile karşılayamıyor, bu insan kendine nasıl güven duysun? duyamaz elbette. o yüzden kendinizle barışık olun, kendinizi sevin saygı duyun bilmemne gibi kişisel gelişim kitaplarından fırlama cümleler bence safsata. elbette kendimizi sevmek ve saymak önemli ama özgüveni oluşturmadan önce ilk etapta yapılacak şeyler değil.
özgüven kazanmanın bence en kolay ve somut yolu kendinize hedef koymaktır. hedefleri bir bir gerçekleştirdikçe kendinize olan inancınız o zaman artar, çünkü kendinizle gurur duymak için bir sebep oluşturmuşsunuz demektir. bu hedeflerin sınırı yok. ama kısa, orta ve uzun vadeli hedefler koyarak bunları gerçekleştirmek için elinizden geleni yaparsanız zaman içerisinde özgüven kendiliğinden gelecektir. o yüzden "dur bak şimdi ben kendimi seviyorum taam mı?" deyip telkin vermeye çalışarak kendinizi kandırmayın.
bu hedefler ne olabilir? mesela şişmanlıktan söz ettik, şişman bir insanın kısa vadede hedefi diyelim ki 100 kiloya düşmek. orta vadede göbeğinden kurtulmak, uzun vadede fit veya kaslı bir vücuda sahip olmak. işte onun o konudaki özgüven eksikliğini gidermesinin tek yolu bu hedeflere giden yola bağlı kalması.diyelim ki fakirlikten ötürü özgüven düşük. veya eğitimsizlik. gidip önce bir iş bulmak kısa vadede özgüven kazandıracak bir harekettir. ardından orta vadede terfi almak ve uzun vadede de bir yerin başına geçmek sizi özgüven sahibi yapar. ya da eğitim örneğinde olduğu gibi önce bir üniversite okuyup daha sonra bu eğitiminizle paralel bir iş bulmak yine sizin özgüveninizi yerine getirir. çünkü çevrenizdeki insanlar da bu yükselişi görüp sizi takdir edeceklerinden ister istemez toplumdaki yerinizin yavaş yavaş değiştiğini görüp kendinize olan saygınızı da artırırsınız. ben şahsen zamanında insanların en ufak olumsuz bakışından bile etkilenen ve kendini hakir gören bir insanken zaman içerisinde hedeflerimin birer birer yerine geldiğini görünce insanları daha az önemseyen ve aynı zamanda insanların da artık temkinli yaklaştığı biri oldum.
verdiğim örnekleri çoğaltmak elbette mümkün. ama temelde iki şeyi bilmek lazım: özgüven, hedefleri başardıkça kazanılır ve kendi kendimize durduk yere saygı duymak öyle denildiği kadar kolay bi şey değildir. bugünden tezi yok hayatın herhangi bir alanında kendinize gerçekleştirilmesi mümkün, hayalci olmayan bir hedef koyun ve onu gerçekleştirmek için ne gerekiyorsa yapın. sonucun zaman içerisinde geldiğine bizzat şahit olacaksınız.