son dönemlerde çıkan taş mektep, çanakkale çocukları gibi filmlere kıyasla çok çok daha iyi bir filmdir. gürkan uygun'un başarılı performansı, kendisinin canlandırdığı memati baş karakterini sonlandırıp sinemaya açılmakta doğru bir karar vermiş olduğunun göstergesidir.
--spoiler--
ayrıca filmdeki iki keskin nişancının hesaplaşması bana "enemy at the gates" filmini anımsattı. savaşın içindeki bireysel maceraların konu edilmesi filmi, diğer çanakkale filmlerinden bir adım öne götürmüş. ve sürükleyicilik katmış.
karakter seçimlerinde kocadereli eyüp, arnavut enver, yunan kostas gibi farklı milletlerden yahut farklı özelliklerden askerlerin hikayelerinin anlatılması hikayeyi daha ilgi çekici yapmış. bu askerlerin isimleri ahmet, mustafa, hüseyin olsaydı aynı çekicilikte olmazdı diye düşünüyorum. şehitlerimize saygısızlık gibi olmasın ama öyle.
atatürk'ten bahsedilmiyor diye haksız eleştiriler yapılıyor. son derece yanlış bir yaklaşım. filmdeki komutan ismail ve adamlarının düşman koyuna gönderen mektubu mustafa kemal vermiştir. mustafa kemal seslendirilmiş ve adından söz edilmiştir. filmde bir atatürk karakteri olsa, filmin kendi başkarakteri olan muhsin onbaşı ve diğer karakterleri ikinci plana atılmak zorunda kalmaz mıydı? onu geçtim, atatürk'ü ikinci planda izlettiren bir çanakkale filmi izlemek daha mı hoş olurdu? atatürk karakterinin olmayışı ve kendisine olan saygının bir mektupla hatırlatılışı bence yerinde olmuş.
kaldı ki filmde atatürk'ün yanı sıra, yahya çavuş, seyit onbaşı ve diğer birçok kahraman da yok. olmak zorunda da değil. yönetmen istediği şekilde anlatabilir. sinan çetin çanakkale savaşında "sürreallik" ilkesini katarak "çanakkale çocukları" gibi saçmasapan bir filme imza atarken bu kadar tepki almamıştı.
kahpe felek ben sana ne ettim türküsünü söyleyen vatandaşın sesi yavuz bingöl'ü anımsatmadı değil.
--spoiler--
çanakkale savaşında olan sayısız kahramanlıklardan bir tanesinin hikayesinin işlendiği güzel bir film olmuş. böyle filmler desteklenmeli ki daha iyileri çekilebilsin, tavsiye ederim gidin izleyin.
Başrollerini Memati karakteri ile hafızalara kazınan Gürkan Uygun ile Berrak Tüzünataç, Umut Kurt, Mahir Günşıray ve ingiliz oyuncular Stephen Chance, Ben Warwick'in paylaştığı "Çanakkale: Yolun Sonu" filmi 15 Mart'ta tüm sinemalarda gösterime girecek. "Çanakkale: Yolun Sonu" filmi destansı öyküsü, unutulmayacak savaş sahneleriyle hafızalara kazınacak.
gayet kaliteli ve seviyeli bir film olmuş. kültürümüze uygun insanlar ve davranışlar mevcut. tarih filmlerini beceremeyen bir ülke insanı için güzel bir yapım olmuş. tavsiyem gidilip görülmesidir. savaşın içerisinden sadece ufak bir hikayeyi çok güzel bir şekilde anlatmışlar. oyuncular da sağlam. e gitmek de gerek, sonuçta destek şart. benim gibi bir sürü boş milliyetçi için en azından ufak bir yad etme fırsatı...
edit: ayrıca böyle mühim bir filme bu kadar az entry girilmesi büyük bir ayıp.
gürkan uygun'un beklenildiğin dışında mükemmel oynadığı filmdir. şimdiye kadar bizler kendi mücadelemizi adamakıllı perdeye dökememiştik. bu film hakkında mükemmel filan demicem ama çekilenler arasından en iyisi denilebilir. bu bir milad olabilir türk sineması için. bir savaş filmi görmeye değil çanakkale zaferinin zorluklarını bir nebze anlamanız için gidin.
dün romantik komedi 2 filmini izlemeden fragmanı yayınlandı. girişinde warner bros'u görünce "he şimdi kesin güzel savaş sahneleri vardır, adam gibi film çekmişlerdir" dedim ki. gerçekten de öyle olacak gibi,fragmanı izlerken heyytt be diye bağırasım geldi bi an. atarlardı salondan tabi, yapamadım.
yıllardır özlemle beklediğimiz kalitede bir senaryoya ve çekimlere sahip olma ihtimali yüksek olan yapımdır. en azından fragman, şimdilik böyle göstermektedir.
ancak anladığım kadarıyla kapıdaki düşman ve er ryan'ı kurtarmak filmlerinden esinlenerek hazırlanmış bazı sahneler. olsun. merakla bekleniyor.
edit: hatta the patriot filmi de referans alınmış gibi görünüyor.