bugün

muazzez ilmiye çığ

bilmiyorum buraya yazdım mı, ancak ilmiye çığ'ın bilim insanı olma gerekliliğini yerine getirmeyerek "eksik bilgi" verdiğinden bahsetmiştim bir yerde de çemişler hemen "sen sümerologtan iyi mi bileceksin?" diye höykürmüşlerdi... hayır, ondan çok çok az biliyorum ama bildiğimi de tam söylüyorum efendim, şöyle ki:

mükemmel ve muhteşem(!) bilim insanı dünyaca ünlü sümerolog sümerde güya fahişelerin başörtüsü taktığını, başörtüsünün de semavi dinlere buradan geçtiğini söylemişti. evet güya dedim çünkü fahişeler başörtüsü takmıyordu efendim, seksin tapınakta ibadet amaçlı yapılmasıyla görevli rahibelere fahişe diyecek olursak başka tabii. halbuki sümerde de bildiğimiz fahişe gibi fahişeler vardı, ve hem rahibelere hem bu fahişelere fahişe demek, elbette harika (!) bir bilimsel idrak kabiliyeti gerektirirdi, ki zatı muhterem böyle buyurdu da biz sandık ki bu rezil kadınlar başörtüsü takıyordu.

işin rengi başka tabii, bu rahibeler toplumda saygın ve namuslu, kendini din yoluna adamış kişiler, ama bunu söyleyen kim?

ha gelelim sümer toplumunda "örtünme" meselesinin dinamiklerine. sayın sümeroloğunuz bundan bahsetmediği için şaşırmış olabilirsiniz ancak başörtüsü sümerlerde sadece belli zümredeki kadınlara verilmiş bir haktı, nasıl mı? buyrun buradan yakalım:

http://www.arts.ualberta....S/Articles/article_19.rtf

bu linke giderseniz bilimsel bir makaleye ulaşmış oluyorsunuz, bunun gibi binlerce makale bulabilirsiniz çünkü gılgamış okuyan herkesin yolu buraya çıkacaktır: "sümerde örtünme"

bu makalede şöyle birşeyler yazıyor ingilizce bilenleriniz anlayabilir:
"As mentioned above, Middle Assyrian law prohibits prostitutes, slave women, concubines unaccompanied by their mistress, and unmarried hierodules from appearing unveiled in public. Those who do so are subject to severe punishments, including fifty blows, pitch poured over the head, and the cutting off of ones ears. "

yani, fahişelerin, metreslerin, kölelerin başörtüsü giymesi yasak. bu sadece evli rahibelere(yani artık rahibelik yapmayanlara) veya normal kadınlara tanınmış bir hak.

gerçi bu makaleye göre zaten bu tapınak rahibelerinin bile evlenmeden başörtüsü giymeleri yasak gibi görünüyor, bilmiyorum artık ilmiye çığ tamamen mi yalanlanmış oluyor bu durumda, hierodul bu tapınak rahibelerine verilen ad çünkü.

sonuçta ilmiye çığın ipliği pazara çıkarılmıştır, ama hala ödül verilecekse buyrun verin.