bugün

ülke tv muhabirini göt eden kadın

che guevara'yı bir marka ve karşı olduğu sistemin yüzü haline getiren bir t-shirt giymiştir. bob marley saçları ve güneş gözlüğüyle üniversiteye "biz giremiyoruz" demekle kalmayıp "başörtülülerin bu ülkede yaşamasına karşıyım" demektedir. "türbanın sosyal yaşamı engellediğinden" bahsetmektedir. "çarşaflı kadını aynı şekilde çizersiniz" demektedir, üstüne "çarşaflı kadını 360 derece aynı şekilde çizersiniz" demektedir. hatta "sanat manat uğraşamıyor bunlar" demektedir. hocasının verdiği ödevleri ezberleyen ve sorgu günü onları anlatmaya çabalayan, endoktrinasyon tezgahlarında son derece başarılı olmuş bir tüketicidir.

tam bir sistemin çocuğudur. kendi içerisindeki çelişkileri çözememiş, ruh halindeki çatışmaları "aykırı" görüntüsüyle kamufle etmeye çalışmıştır. oysa kendisi tam olarak kapitalizmin ruhi üniformasını sırtına geçirmiştir. sistemle herhangi bir sıkıntısı olmayan, derdi-tasası olmayan yaşadığı atmosferi doldurmak istemekle yetinen bir vatandaştır. dünyanın bekası açısından olumlu bir fikri olmamasına rağmen, buraya kadar zararsızdır. asıl mesele bundan sonrasında. zira bu arkadaş istemese de karşı olduklarıyla yüzleşmiştir, yüzleşecektir. bir yandan dünya barışından bahsederken, bu ülke sınırları dahilinde yaşamasını istemediği "o gerçekle" yüzleşecektir. işte o zaman içerisinde bulunduğu trajik hal onu iyi/kötü bir yerlere itecektir.

dahil olduğu bir cemaat vardır bu arkadaşın. eminim karşı olduğu argümanların hepsi yapılmaktadır. demokrasi kültüründen okuduğu bir-kaç ezber kadar haberdar olan bu arkadaşın tapındığı bir sistem, ibadetlerini yaptığı bir mabet ve meşrepten ritüelleri vardır. bunları bir kenara bırakıp olayı tersten okuyalım;

sistem "bob marley" saça izin vermemektedir. sistemin kanalı bu arkadaşın ruh ikizi olan siyah tesettürlü bir arkadaş uzattığında neler diyebilir? aynı zihniyeti şimdi de buradan okuyalım; "neden öyle yapıyorlar ki? -kendi örtüsünü göstererek- bu da bir bob marley saçıdır mesela, öğrensinler. şimdi onları çizmeye kalksak 180 dereceden aynı görünürler, yani sanat-manat zor iş onlara"

daha devam ettirilebilir ama gerek yok.

ben sisteme dahil olmasına rağmen bob marley sevenlerin de sevmeyenlerin de beraber yaşayabildiği bir ülke istiyorum. bu arkadaşla bile yaşamaya razıyım. sistem karşıtı olanlarla, sistem yanlısı olanların beraber yaşayabildiği, konuşabildiği bir ülke istiyorum. hatta birbirlerini "göt etmek" zorunda olmadıkları bir ülke istiyorum.

martin luther king'le son verelim; (bkz: I have a dream)
güncel Önemli Başlıklar