bugün

büyük istanbul depremi

1509 büyük istanbul depremi, marmara denizi'nde adalar yakınlarında 10 eylül 1509'da olmuş bir depremdir. depremin büyüklüğü ve yarattığı ağır hasar sebebiyle halk arasında küçük kıyamet (kıyamet-i suğra) olarak adlandırılmıştır. * *

depremde, osmanlı hanedanından da kişilerin bulunduğu 4000'den fazla kişi ölmüş, 6 mahalle tamamen yok olmuş, 1000 ev yıkılmış, kova devrilmiş, start verilmiştir.

depremin büyüklüğü o zamanın ne kadar doğru olduğu bilinmeyen ölçümlerine göre, 7.1dir.

(bkz: her eve bir sismograf)

bu deprem; tsunamiye neden olmuştur. galata çevresindeki surları aşan sular, birçok mahallenin sulara batmasına neden olmuşmuş. ben görmedim, vikipedi öyle deyor. bir derdin varsa ona sor okuyucu.

yunanistanda hissedilen deprem, nil nehrine kadar ulaşmıştır. artçı depremler aylarca sürmüş ve birçoğu çok geniş alanlarda hissedilmiştir. 10 eylül 1509 depreminden sonra ii. bayezid, imparatorluğun her bölgesinden toplattığı 66.000 işçi, 3000 ustabaşı ve 11.000 asistanı görevlendirerek, imar işlerini başlatmıştır. ayrıca, halktan deprem için özel bir vergi toplatmış, ve mart-haziran 1510 tarihleri arasında hasarlar tamir edilmiştir. büyük adammış vesselam.