nüfus:
turistik bir şehir olması nedeniyle antalya, nitelik ve nicelik açısından son derece dinamik bir nüfusa sahiptir. siz nüfusu bir milyon olarak bilin, yanılmazsınız. türkiye'nin en fazla göç alan şehri olması nedeniyle, nüfusun küçük bir bölümünü antalyalılar oluşturur (bkz: antalya'nın yerlisi). bu nedenle şehirde yaşayacağınız olumlu ve olumsuz deneyimlerin pek azından antalyalılar sorumludur. yerleşik yabancı nüfus sayısı azımsanmayacak kadar çoktur. örneğin rusların okulları, tiyatroları vardır. alanya'da almanca, felemenkçe yerel gazete ve dergiler vardır. şehir mezarlıklarında pek çok yabancı yatmaktadır. antalya'yı çok seven bu insanların vasiyetleri böyledir.
coğrafya:
antalya'yı antalya yapan coğrafi güzellikleridir. beydağlarının eteğinde, yaklaşık 40 metre yükseklikteki falezler (kayalar) üzerine kuruludur. nefes filmindeki karakol'un bulunduğu yer de antalya'dır, magazin prgramlarında milletin güneşlenmekten ciğere döndüğü plajlar da. tüm bunlar birbirine yarım saatlik mesafededir. hayatı boyunca dağ ve plaj görmemiş avrupa ve rus halkının gökten yağmasının nedeni budur.
iklim:
ilkokuldaki akdeniz iklimi tanımını bir kenara bırakıp, pratik bilgiler vereyim. kışın kar yağmaz, ancak yağmur bildiğiniz gibi değildir. fırtınayla birleşirse tehlikeli boyutlara ulaşabilir. yazın hava sıcaklığı, televizyonda göreceğiniz sıcaklığın üzerinde, hissedeceğiniz sıcaklık onun da üzerindedir. klima olmazsa hasta olursunuz, bu kadarını söyleyeyim.
şehir merkezi:
antalya şehir merkezi tanımı kişiden kişiye, nesilden nesile değişsede, yazarın tanımı: nostaljik tramvay güzergâhı, kaleiçi ve buna paralel caddeler olacaktır. bu güzergâh, boş vakti olanlar için yürüyerek gezilebilecek uzunluktadır. bu güzergâhta alışveriş yapacak yer bulursanız, bana da haber verin. antalya esnafı mütemadiyen "turist bizden alışveriş yapmıyor" diye ağlar. dünya'ya portakal satan bir şehirde, ekşi ve pörsümüş portakalın suyunu sıcak sıcak bilmemkaç euro'ya kaktırdıklarından kimseye bahsetmezler. alışveriş için doğru adresler, ne yazık ki alışveriş merkezleridir.
toplu taşıma:
toplu taşıma belediyenin kontrolündedir ancak (tramvay dışında) belediye'ye ait değildir. belediye otobüsü diye gördüğünüz götürgeçler, direksiyondaki güleryüzlü ve kibar insanın dayısına aittir. akşama kadar dayısına vermekle yükümlü olduğu bir miktar para vardır. hasılatın geri kalanı cebine kalacaktır. bu melablağı arttırmak için yapmayacağı çılgınlık yoktur. aynı şey minibüsler için de geçerlidir. rehber olarak tek tavsiyem sıkı tutunmanızdır. bunun tersi de geçerlidir. motorlu taşıtlar, 50 km/saat kızla gitmek üzere tasarlanmıştır. 5 km/saat hızlarda uzun süre gidebilmek için, mercedes benz gibi firmaların geliştirdiği, motora müdahale eden opsiyonel elektronik donanımlar vardır. koltukları dolduramayan antalya minibüsçüsünün sağ bacağında, bu donanım standarttır.
trafik:
"istanbul'dan beterdir" desem kimse inanmayacaktır, ancak bire bir yaşayan ve "ben ne eşşekmişim" diye ağlayan istanbullular için omzumda her zaman boş yer vardır. yukarıda tanımladığım antalya şehir merkezinin önemli bir bölümünde, trafik tek yönlüdür ve saat yönünün tersinde döner. anlamadınız değil mi? o yüzden mümkünse araba kullanmayın veya şehir içine girmeyin. antalya trafiğinde, sağa sinyal verip sola dönenler olacaktır, görürseniz korkmayın. yavaş gitmeyin üstünüze çıkarlar, hızlı gitmeyin önünüze atlarlar. dikiz aynasında beyaz şahin görürseniz, sinyal verip sağa yanaşın. aracınızı durdurun, kontağı kapatıp, başınızı önce kollarınızın arasına sonra bacaklarınızın arasına alın.
sosyal hayat:
antalya idari olarak büyükşehirdir. ancak büyükşehir değildir. kültür sanat faaliyetleri azımsanmayacak ölçüdedir, vefakat antalya halkı bunlardan her daim uzaktır. yeni gelenlere "piyasa" diye tanıtılacak bazı caddeler vardır. bunlardan biri olan ışıklar caddesi ile ilgili sözlük'te de görebileceğiniz "antalya'nın bağdat caddesi" tanımı yaygındır. bu tanımı yapanlar, muhtemelen bağdat caddesi'ni görmemiştir.