bugün

hat bir medeniyet çizgisi

2010 avrupa kültür başkenti kapsamında bgm yapım tarafından yapılan hat belgeseli 22 ekim 2010 tarihinde tim maslakta saat 20:00'de gösterime sunulacaktır.
detaylı bilgi :
"Hat sanatına her açıdan ışık tutan belgesel, ünlü hattatlar; Hasan Çelebi, Hüseyin Kutlu ve Fuat Başar ile Araştırmacı Fettah Aykaç'ın danışmanlığıyla hazırlandı. Yönetmenliğini Gökhan Ateştürk'ün üstlendiği belgeselin yapımcısı Vahit Özdemir, Metin Yazarı Savaş Ş. Barkçin, Sanat Yönetmeni ise Koray Kasap. Belgesel, istanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projeleri kapsamında hazırlandı. Proje, Ajans'ın Sinema Yönetmenliği Direktörü Yusuf Kaplan'ın önem verdiği yapımlar arasında yer alıyor.

Hat: Bir Medeniyet Çizgisi; hat sanatının üzerinde pek durulmayan medeniyet boyutuna odaklanıyor. Yazı ile uygarlık arasındaki ilişkinin sembolizmini sergiliyor. Güzel yazı ve hüsn-i hat medeniyeti; yani insanı, mekânı, zamanı nasıl temsil ediyor? Dünya ve insan tasavvurumuzu nasıl yansıtıyor? Belgesel bu sorulara cevap arıyor ve bizi büyük yazı geleneği olan dünyanın belli başlı medeniyetlerinin merkezlerine götürüyor. Yazının insanın zihnindeki, gönlündeki ve eserindeki macerasının izini takip eden belgeselde; Hattatlar, kaligraflar, düşünürler, sanatçılar bu yolculukta yol gösteriyorlar.

Yapımı, Birleşik Görsel Medya tarafından gerçekleştirilen belgeselin yurtiçi çekimleri; istanbul, Konya, Kayseri, Ankara, Bursa, Sivas ve Edirne'de tamamlandı. Türkiye'nin yanı sıra Suudi Arabistan, Özbekistan, Mısır, Çin ve Hindistan'da yapılan çekimlerde hem islam Medeniyeti'nin izlerine ulaşıldı hem de o ülkelerin caligrafi gelenekleri araştırıldı. Tüm bu çalışmalar sonucunda hazırlanan belgesel, kültürümüzü oluşturan en değerli sanat dallarından birini yani hat sanatının derinliğini tüm dünyaya anlatmayı hedefliyor.

Belgesel, galanın ardından, 2011 yılının ilk aylarında televizyonlarda yayınlanmaya başlanacak."

http://birmedeniyetcizgisihat.com/
http://bgmyapim.com/