bugün

isoroku yamamoto

2. dünya savaşı yıllarında japon imparatorluk donanması başkomutanıydı ta ki 1943 nisan ayında işgal ettikleri solomon adalarını (ateşe maruz kaldığında çok çabuk alev alması nedeniyle uçan çakmak olarak nitelendirilen) g4m betty bombardıman uçağıyla teftiş ederken yolda amerikan avcı uçaklarının (p 38 lightning) saldırısına uğramış ve yaşamını yitirmiştir. ölümünden sonra da pasifik'teki her savaşta amerikalılar (birkaç taktik zafer dışında) japonlara karşı hep üstün gelmiştir.

1884 doğumlu yamamato japon donanma akademisinden mezun olur olmaz teğmen rütbesindeyken rus-japon savaşında görev aldı ve Tsushima muharebesinde elinden yaralandı 2 parmağını kaybetti. daha sonra o dönemde bir çok japon subayı gibi birleşik devletlerde donanma akademisinde eğitim aldı. bu sırada harvard üniversitesi'nde de bazı derslere katılmıştı.

1940'ta ülkesine döndüğünde amiral rütbesine terfi ettirilerek japon imparatorluk donanması başkomutanlığına getirildi.

istemediği halde ki birçok ülkede mevkidaşları savaşmak için cephe ararken planladığı pearl harbor baskınıyla abd'yi savaşa sokmuştur. "biz sadece uyuyan bir devi uyandırdık" sözü durumu çok güzel özetlemiştir.

yamamato'nun ikinci dünya savaşındaki en büyük hatası şüphesiz teknolojik olarak, sayıca ve moral olarak daha üstün olan kuvvetlerine rağmen pearl harbor sonrası (haziran 1942) midway'de yalnızca 3 uçak gemisinden ibaret amerikan filosunu (destroyer ve savaş gemileri de japonlara oranla daha az) yok edemeyip kesin bir mağlubiyet alarak japon imparatorluk donanmasının bel kemiği olan 4 uçak gemisini kaybetmesidir.

(bkz: midway deniz savasi)

kişisel olarak erwin rommel'den sonra askeri dehasına hayran olduğum ww2 askerlerindendir.

http://upload.wikimedia.o...soroku_Yamamoto_41%3F.jpg

(bkz: ikinci dünya savaşı/#15331527)