bugün

ikinci dünya savaşı

1 eylül 1939 da almanyanın polonyayı işgali ile ilk tohumları atılan savaşdır, polonya işgalinin akabinde fransızlar ve ingilizler bu ülkenin garantör devleti olduğundan polonyayı işgal altından kurtarmak amacı ile; 3 eylülde ingilizler ve 4 eylülde de fransızlar almanyaya resmen savaş ilan ederler. savaşın ilerleyen tarihlerinde hızlı alman panzerleri ve onlara havadan destek veren luftwaffe hücumları ile alman kuvvetleri bir haftada polonya savunmasını yarar. 17 eylül 1939 da ruslar doğudan polonyaya cephe açarlar; iki cephede savaşamayan polonya 5 ekimde resmen teslim olur. sovyetler birliği baltık'da bulunan ülkerin çoğuna birer nota verir ve 14 temmuzda sovyetler baskısı ve kontrolünde yapılan zoraki seçimlerde litvanya, letonya ve estonya sovyetler birliğine katılır ve rusya birinci dünya savaşında kaybetmiş olduğu toprakların hemen hemen hepsini tekrar savaşmadan geri almış olur, avrupanın kuzeyinde ise işler daha karmaşık bir hale gelmektedir alman savaş endüstrisinin atar damarı olan kuzeydeki demir çelik üretim merkezlerini ve bu merkezlerden alman fabrikalarına çelik getiren demiryollarını koruma ve kontrol altında tutmak isteyen almanlar 9 nisan 1940 yılında norveç ve danimarkaya saldırır, bu saldırının sonucunda almanlar isveçden getirdikleri demir madenlerinin yolunu güven altına almış oldular ve losijtik kollarını tamamlamış olurlar.
10 mayıs 1940 tarihinde almanlar asıl hedefleri olan batı avrupa işgaline başlarlar. lüxenburg, hollanda ve belçikaya saldıran almanlar blitzkrieg adını verdikleri savaş taktiği ile 4 gün içersinde bu ülkeleri işgal ederler ve kontrol altına alırlar. bu startejik zaferin ardından alman orduları fransız ordularını arden ormanlarından manş kanalına kadar kuşatmış olurlar kuşatma altında bulunan fransız ordusunun bir kısmı almanlar tarafından yok edilirken bir kısmıda ingilizler tarafından dunkerque(dunkirki) limanından deniz yoluyla tahliye edilir.
tarih 14 haziran 1940 yılını gösterdiğinde birinci dünya savaşında almanyanın versay antlaşmasını imzaladığı tren vagonunda fransızlar almanyaya resmen teslim olmuştur.
fransanın teslimiyetininden cesaret bulan almanlar cephelerini ingiltereye kaydırır luftwaffe'nin sürekli bombardımanı ve atlantikde bulunan alman u-boatları ingiltereyi öyle bir ablukaya alırki winston churchill müttefiklerinden resmen yardım diler ve eğer yardım gelmezse ingilterenin diz çökmesi çok yakındır şeklinde demeç vermiştir ancak alman işgalinden kaçan tecrübeli balkan pilotları ve ingiliz hava kuvvetlerindeki pilotlar bir türlü luftwaffe'ye göz açtırtmamaktadır, alman hava kuvvetlerine güzel direnç gösteren ingilizler son anda kurtulurlar ki bunda 7 aralık 1941 de japonların pearl harboru bombalaması ile savaşa dahil olan amerikalıların payı önemli derecede büyüktür bu arada almanlar başlatmış oldukları savaşın en kritik hatasını yapmak üzerdirler ve henüz avrupa işgalini bitirmemişken ek bir cephe açarak 22 haziranda sovyetler birliğine saldırırlar ancak elverişsiz hava şartları bu saldırıların 5 aralıkda 1941de son bulmasıyla sonuçlanır. 1942 yılında ise mavi operasyon adıyla tarihe geçen saldırıda alman ordusu maykoptaki petrol rezerv merkezine ulaşır ve hazar denizi`nin kuzeydeki stalingrad kentine yönelik saldırılara başlar moskovanın dış sokaklarına kadar ilerleyen alman ordusu stalingrad'da resmen bataklığa saplanmış verdiği ağır kayıplarla ancak metreler katedebilmişdir hitlerin şahsi çıkarları yüzünden moskovaya olan ilerleyişi durduran ve stanlingrada takviye edilen alman orduları belkide kendi ellerinde bulunan zaferi altın tepsi üstünde resmen ruslara vermiştir.
ağırlşan hava şartları nedeniyle ilerlemekde güçlük çeken ve gerekli yakıtı bulamayan alman panzerleri piyadeye gerekli destek ateşini verememiş ayrıca soğuk havada uçamaz hale gelen luftwaffe gerekli hava desteğini kara ordularına verememişdir alman saldırısının temel unsuru olan hava destekli zırlı birlikler olmadan alman piyadeleri sayıca kendilerinden çok üstün olan rus piyadelerine birer hedef haline dönüşmüştür.
general zhukov yönetimindeki sovyet karşı saldırısı, kente taarruz pozisyonundaki alman birliklerinin kuşatılmasıyla sonuçlanır. stalingrad savaşı 2 şubat 1943'de alman 6. ordusunun tamamen teslim olmasıyla sonuçlanır 90.000 alman askeri ve 22 alman general bu teslim olanlar arasındadır stanlingrad kuşatmasında almanlar 900.000 kayıp vermişler ruslar ise 1.000.000 kişi civarında kayıp vermişlerdir. almanlar için geri çekilme ve kayıp verme zamanı gelmiştir.
6 haziran 1944 yılında yapılan normandiya çıkarması ve cherbourgun limanının müttefik kuvvetler tarafından ele geçirilmesi limanın oldukça derin olmasından dolayı müttefiklerin her türlü malzemeyi avrupaya getirlmesini sağlamıştır. artık zafer ibresi resmen müttefiklere doğru dönmüştür nisan aylarından önce ren nehrini geçmeyi planlayan müttefik kuvvetler 7 mart 1945 yılında remagen köprüsünü sağlam olarak ele geçirmişler ve müttefikler bu köprüden her türlü savaş mühimmatlarını geçirmiş ve nisan ayının başında frankfutu resmen ele geçirmiştir nisan 1945 ayı almanyanın son direniş günleri olmuştur 23 nisan 1945`de ruslar berline resmen girmişler yarım milyon alman ruslara karşı ancak 26 mayısa kadar direnebilmişlerdir, 150.000 kişi kayıpla teslim olmuşlardır.
bu arada adalarını bir bir amerikalılara kaptıran japonlar ana adalarına kadar çekilmişlerdir ancak amerikalılarda çok ağır kayıplar vermiştir 6 ağustos 1945 tarihinde dünyada ilk defa sivil yerleşim bölgesine kitle imha silahı kullanılır ve hiroşimaya atom bombası atılır ardından 9 ağustos 1945 tarinde de nagasakiye atılan ikinci bir atom bombası japonları teslim olmaya zorlar 2 eylül 1945 de imzalanan teslim belgesi ile dünya üzerinde 52 milyon asker ve sivilin ölmesine sebep olan bu savaş son bulmuş olur.