bugün

osiris

ölüler tanrısı, ilk mumyalanan kişi, isis'in kocası, horus'un babası* olmasının yanında; eski mısır'da her mısırlının olmak istediği doğru, dürüst, ahlaklı, erdemli, ideal mısırlıyı simgeler. kardeşi set ise aynı şekilde kötülüğü, kötü olmayı simgeler. esfaneye göre osiris, kardeşi set tarafından öldürüldek sonra nil nehrine atılmıştır. yani nil nehri osiris olmuştur. eski mısırlılar için nil'in kutsal olmasının bir nedeni de budur. osiris nil nehrine atıldıktan sonra bir ağaç kovuğuna sürüklenir ve yıllarca orada kalır. daha sonra mısır'ın kırallarından birisi* o ağacı görür çok beğenir ve ortasında o ağacın bulunduğu bir saray yaptırır. daha sonra isis, osiris'in o sarayın ortasındaki ağacın içinde olduğunu öğrenir. ve (tanrıça olduğu halde) o sarayda hizmetçi olarak çalışır. daha sonra olaylar gelişir. isis, osiris'i tekrar diriltir.

http://www.nada.kth.se/~asa/Mage/Egypt/osiris.gif
resimde osiris'in elinde ödül ve cezayı temsil eden bir kamçı ve bir asa bulunmaktadır.

her (eski) mısırlı öldükten sonra osiris'in yer altındaki dünyasına gideceğine inanır. öldüğü zaman mısır'lının kalbi, mısır'ın evrensel kuralları olan maat'la karşılaştırılır. eğer kalbi daha ağır gelirse mısır'lı başka bir bedende tekrar dünyaya gönderilir. eğer maat ağır gelirse mısırlı osiris'in yeraltı krallığında sonsuza kadar yaşamaya hak kazanır. yani tam olmasa da eski mısır'da bir çeşit reenkarnasyon inancı vardır.

anlayacağınız osiris, her genç kızın evlenmek isteyeceği temizlik ve saflıkta gül gibi adamken, kardeşi set'in yaptığı kötülüklerden bıkıp yer altında inzivaya çekilmiş çok kral bir tanrıdır.