bugün

türkiye de kadın olmak

türlü değişkenlere , ekonomik durum , ailevi durum , eğitimsel durum,çevresel durum,mesleki durum ve sağlık durumu gibi sosyal ve bireysel şartlara göre insan beyninin iyi ya da kötü olarak adlandırması gereken durum . iyi denirse niçin iyi ? kötü denirse niçin kötü ? bu iki soru için milyar tane tez öne sürülebilir ; ama salt iyi bir şey ya da salt kötü bir şey demek yanlış ; çünkü kendi beynimizdeki şemaya , yaşadıklarımıza ve duyduklarımıza göre şekillenen düşüncelerimize göre iyi ya da kötü diyoruz . bu gerçeğin çok yönlü tahlilinin yapılması gerekir . nedir bu değerler ve kriterler çok yönlü tahlil için?durun ben birkaç tanesini sayayım size : sağlık , evlilik , aile , iş , eğitim , ekonomi durumu ve bunlardan doğan memnuniyet ve memnuniyetsizlik . türk istatistik kurumunun 2005 yılında yaptığı yaşam memnuniyeti araştırmasından kimi sayısal bilgiler sunacağım şimdi size . bunlar da salt doğrudur demiyorum tabiki . güvenilirliği tartışılır ; ama sonuçta kulaktan dolma bilgiler ya da klişeleşmiş kahve ağzı düşüncelerden daha güvenilir olduğu kesin . bu araştırmaya göre kadınların

% 50.02 si mutlu
% 28.1 i orta
% 10.03 ü çok mutlu
% 8.6 sı mutsuz
% 2.8 i çok mutsuz .

sıkı durun kadınlar erkeklerden daha mutluymuş bu istatistiklere göre;çünkü erkeklerdeki oranlar da şu şekilde:

% 46.8 i mutlu
% 30.9 u orta
% 11,3 ü mutsuz
% 8.0 ı çok mutlu
% 3. ı çok mutsuz.

buradan çıkabilecek sonuç şudur : kadınlar istatistiklere yansıyan şekliyle erkeklerden daha mutlu ya da daha az mutsuzdur . bu intihar istatistiklerine de yansımıştır . kadınların intihar oranı 1989 - 2003 yılları arasında yapılan araştırmaya göre intihar etme oranı erkeklerden daha azdır ; fakat bu sayılardan çıkan bir gerçek vardır , ki bu da kadınların ruhsal sıkıntıları en çok çektiği ve çözüm bulduğu ya da bulamadığı , intihar edip öldüğü ya da olgunlaştığı zaman dilimi 15 - 24 yaş dilimi .

evlilikte kadınların % 63.8 i mutlu iken , bekarlık sultanlıktır diyen kadınların mutluluk oranı % 51.9 da kalmaktadır . bu da göstermektedir ki , hala aile kadınlar için çok önemli mutluluk ve yaşam kaynağı . hatta gelin kadının mutluluk kaynağı olan şeylere dair sayıları görelim . kadınlara göre mutluluk kaynağı olan şeyler :

% 63 tüm aile
% 19 çocuklar
% 10.6 eş
% 3 anne-baba
% 1.7 torunlar
% 1.1 kendisi
% 0.9 arkadaşlar
% 0.4 diğer

demek oluyor ki aile türkiye'deki kadınlar için müthiş bir öneme sahip . gelin şimdi de kadınlarımızın sağlık durumunu irdelemekle devam edelim.sayılara göre :

% 51 i memnun
% 20.8 iorta
% 17 i memnun değil
% 7.9 u çok memnun
% 3.9 u hiç memnun değil

şunu söylemek isterim ki istatistikler gerçeği yansıtmayabilir ; çünkü bunlara yansıyandan çok daha geniş hayat ; ama bu da durumun o kadar da kötü olmadığını göstermek için yapılan bir çalışma sonuçta . demek ki mutlu olan da çokmuş yaşam şartları genel olarak zorlasa da . şu anki durum türk kadını için gelecek vadediyor . bunu sözlüğümüzdeki yazarlık oranından bile görebilirsiniz . durmak yok hem kadınlar hem erkekler için . elden ne geliyorsa ondan fazlasını yapın değeriniz bilinir hem kadınlar hem erkekler olarak . siz ağlayanlardan olmayın , ağlayanlarınıza sahip çıkıp onları da aranıza kazandırın . aranıza kazandırdıklarınız daha iyi nesiller yetiştirsin ve kadınların da erkeklerin de hayatını zorlaştıran eğitimsizlik ortadan kalksın .

istatistikler için:
http://www.tuik.gov.tr