bugün

tirilye

olmeden gidilmesi sart olan yer. ozellikle sonbahar baslangıcında ama. sarap, zeytinyagı, balık ve sabun, bolca da dinginlik demek trilye.

iznik konsilinden aforoz edilen uc papazdan adını aldıgı rivayet edilir. tri (uc), ilie (papaz). tarih boyunca hristiyanlar ile muslumanlara ev sahipligi yapmıstır. eski bir rum koyu imis onceleri. osmalılar 1300'lu yıllarda bu bolgeyide sınırlarına alınca rumlarla beraber yasamaya baslamıslar. kurtulus savasının sonuna kadar rumlar agırlıkta imis.

cok sayıda tarihi eser varmıs onceleri. iznik konsilinden afaroz edilen uc papaz, uc ayrı manastır kurmuslar, fakat bunlardan sadece aya yani kısmen ayakta kalmıs. (oldukca kotu durumda) buna karsın; dunyanın ilk resimli klisesi olan kemerli klise, osmanlılar tarafından fatih camisine donusturulen buyuk klise, sapasaglam duruyor.

tarihi ozelligi bir yana, dar sokakları muthis guzel. insanları da oyle. tamamı yerli halktan olusuyor. tepede guzel bir cay bahcesi var, sahilde de iyi ve ucuz bir balık lokantası. ayrıca muhakkak evlerinin onunde satılan zeytinyaglarından alınmalı. bolgeye has keskin bir tadı var zeytinyagının.

trilye; yeryuzundeki cennet gibi. sessiz, sakin ve yesil.