bugün

sistit

sistit; mesanenin (idrar kesesi) iltihaplanmasıdır. anatomik olarak erkeklerden farklı olmalarından dolayı kadınlarda daha sık görülen sistit, ihmal edildiği takdirde kronikleşebilir ve üriner sistemde (mesane ve böbreklerde) kalıcı hasara neden olabilmektedir.
tedavisi sistitin ilerleme durumuna göre değişkenlik gösterir.

bakteriyel bir hastalık olduğundan dolayı tedavide antibiyotikler kullanılmalıdır. kültür sonuçları çıkana kadar tedaviye gram negatif basillere etkili ilaçlarla başlanmalıdır. daha sonra tedavi kültüre göre düzenlenmelidir.

sistitten korunmak için ne yapmak lazımdır acaba?

günlük su alımı en az 2 litre olmalıdır,3 litreden fazla içerseniz zaten çişiniz istanbul suyundan daha temiz görünür.. çünkü su bakterilerin mesaneye tutunmasını engeller ve dışarı atılmasını sağlar.

" kahve, koyu çay, alkol gibi içecekler ve acılı baharatlı yiyecekler en aza indirilmelidir. bunların mesane üzerine uyarıcı etkileri vardır. girişi hoş da çıkışı bela....

" mümkün olabildiği kadar sık idrara çıkılmalıdır. çişini tutmak mesanedeki bakterilerin mesane duvarına yapışmasını ve enfeksiyon oluşmasını kolaylaştırır.

" tuvaletten sonraki temizlik doğru olmalıdır. temizlik önden arkaya doğru yapılmalıdır. böylece bakterileri idrar kanalına doğru taşımamış olursunuz. sadece kağıtla silinmek yeterli değildir. anal bölge mutlaka bol suyla yıkanmalıdır. ancak aşırı hijyen takıntısı normal vajinal florayı bozabileceğinden dikkatli olunmalıdır.

" vajinal deodorant, parfümlü sabun, pudra kullanımı idrar kanalını tahriş edebileceğinden dolayı bu tür ürünler kullanılmamalıdır.

" iç çamaşır tercihi doğru yapılmalıdır. sıkı, dar pantolonlar ve naylonlu iç çamaşırları giymeyin. bahsedilen giysiler genital bölgenin nemlilik oranını artırarak bakterilerin üremesini kolaylaştırır.

" pamuklu iç çamaşırlar tercih edilmeli ve her gün değiştirilmelidir. naylon ve diğer hava alman giysiler terlettir bu da nem demek, nem ise bakteri üreme merkezi....

" cinsel ilişkiden sonraki erken dönemde idrara çıkılmalıdır. bu durum bakterilerin yayılmasını önlemektedir.

" menopoz sonrası dönemde östrojen kremleri kullanılmalıdır.

" özellikle yaz aylarında havuz sistitine dikkat edilmelidir. kalabalık ve kirli havuzlara girmekten kaçınılmalıdır. ayrıca lağım suların aktığı denizlerde de bu hastalığa yakalanılır zira e. coli bakterisi dışkıda yaşar.