bugün

inşaat mühendisliği

bazen hakkında atıp tutarım. yok öyledir de yok böyledir de şöyle zordur da şurası saçmadır da... ama sonra oturur mantıklı düşünürüm.

serbest meslek mühendisliği nedir? inşaat mühendisliğidir. şöyle ki, sürekli kat kalıp planı, beton geldi mi ziyan mı oldu gibi sıkıntılarla uğraştığınız bir alandır yapı mühendisliği. mesleğe ilk adım attığınızda büyük ihtimal buradan başlarsınız. sıkıldınız mı sarmadı mı? bakın burada koskocaman bir hidrolik ana bilim dalı var. gidin liman tasarlayın, dalgakıran dizayn edin, altyapı döşeyin, su alma yapıları yapın. sarmadı mı? zemine dönün. sondaj yapın, zemin suyudur, sıvılaşmadır uğraşın. o da mı olmadı inşaat yönetimi diye taptaze ve klimalı ortam sunan bir kol var. o alana kayın. ulaştırma ve yapının kendi içindeki dallarını sayamadım farkındaysanız.

tek bir ünvan ile bu kadar çok alanda iş yapabilen başka bir meslek var mı bilmiyorum. makineciler olabilir belki. ama onlar daha öğrenci iken dallarına ayrılıp bir alanda yetişiyorlar. endüstri ya da sistem müh. desek onlarında az çok yapacağı iş aynı oluyor. nerde deniz altında beton dökmek, nerde trafik ışıklarının süresini ayarlamak, nerde altyapı döşemek.

güzel meslektir. hevesi olan gençler mesajla ulaşırsa yardımcı olurum.

edit: gelen sorular genelde mayış ne gadan ondan haber ver topraam seklinde oldugundan bir genel cevap vermek isterim. yeni mezunsan 1500 alt sinir. ust sinir sana kalmis. ayrica merak etmeyin muhendis adam ac kalmaz, surunmez. araba da alir ev de alir sikinti olmaz. hatta kendi isini bile 5 sene icinde kurabilir. o yuzden issiz kalir miyim dusuncesini kafanizdan atin. dunyada insan var oldukca insaat bitmez. dunyayi gectim marsa bile gidilse orda insaat yapilacak sonucta barinma ihtaci icin. anladin genc muhendis adayi kardesim. hadi simdi mesnetlerine saril ve uyu.