bugün

inception

matrix'den önce çekilen bir film vardı cool adam sağolsun hatırlattı, eXistenZ, sürüngenlerin sinir sisteminden yararlanılarak yapılan organik bir cihaz, omuriliğin bittiği yerden açılan bir kanal vasıtası ile insanın sinir sistemine bağlanıyor ve kişinin istediği hayalinde bir oyunun içine girmesini sağlıyordu. aynı organik cihaz üzerinden bir başka kişiye bağlantı varsa o da sizinle aynı oyuna giriyordu.

inception'un teması direkman burdan arak. hatta rüya cihazının şekli bile benziyor.

konuya gelince christopher nolan'ın yine gerçekliği sorguladığı bir film. ama bu sefer memento'da olduğu gibi "anın gerçekliği" üzerinden değil rüyalar üzerinden gidiliyor. bilinç altının aslında nasıl karmaşın bir yapı olduğunu daha bir güzel anlıyorsunuz.

hata aramaya kalkarsak çok hata buluruz her film gibi. o yüzden çok detaycı incelememek, verilmek istenen mesajı anlamak lazım gelir bence.

--hafif spoiler--

rüya makinesi ile bilgi hırsızlığı fikri zekice. hele ki kişiyi kasa, gizli oda vs. mind tricklerle etkileyip bulunmak istenen şeylerin direkt olarak kasada belirmesini sağlamak çok güzel bir detay. rüya içinde rüya görmek bazen başımıza gelmiştir. fakat bunun kontrol edilebilmesi ve sanki paralel evrenlerde yolculuk yapar gibi zamanın şaşması ince düşünülmüş detaylar.

--hafif spoiler--

--spoiler--

fakat 1. katmanda ekip düşerken 2. katmanda yer çekimi etkileniyordu, yok oluyordu. fakat aynı anda 3. ve 4. katmanlarda ise hiç bir değişim yoktu. keşke 3. katman rüyada yer çekimi biraz azaltılsaydı da ona göre hareket edilseydi. 4. katman hiç etkilenmese de olurdu böylece.

en sonunda topacın hem düşecekmiş gibi hem de düşmeyecekmiş gibi gösterilmesi gündelik hayatın da bir rüya olup olmadığını bilememiz üzerine yapılan bir gönderme bence.

--spoiler--

yapacak daha iyi bir işiniz yoksa ve sinemaya gidecekseniz tercihiniz inception olsun.