bugün

nazi

adolf hitler'in ideolojisini benimseyen kişi ya da kurumlara verilen genel adı ifade eder. nazi partisinin almanca adı, nsdap (nationalsozialistische deutsche arbeiterpartei) idi. avusturya vatandaşı adolf hitler tarafından faaliyete geçirildi.

"nazi" kelimesi, köken olarak "national" ve "sozialismus" kelimelerinden meydana gelmekteydi. (almanca: nationalsozialismus )

temel felsefesi ırkçı, aşırı sağcı düşünüş ve anti-semitizm üzerine kuruludur. ari (cermen) ırkının diğer milletlere göre üstün ve mükemmel olduğunu savunur.

ıı. dünya savaşında, yahudi milletine olan kinlerini, onları önce gettolarda sonra da toplama kamplarında itlaf etmekle gösterdiler. yahudiler yanında ari ırkına ait olmayan her insan, eşcinsel, çingene, roman, sakat ve özürlü insanları gazla zehirlemişler ve arkasından fırınlarda yakmışlardır. sırf 6 milyon musevi insanın öldürüldüğü, kendilerinin tuttukları istatistiklerden anlaşılmaktadır. ilginç olanı ise, ıbm'in sattığı bir nevi kart şerit işleyen makineleri bu iş için kullanmış olmalarıdır.

iki dünya savaşı arasında hortlayan bu ideoloji, bugün milletlerarası siyasi ve toplumda kabul görmemektedir. bugün halen açık ve gizli eylemlerle faaliyetini çeşitli ülkelerde sürdürmeye çalışmaktadır. bunlar arasında almanlar'ın npd ve skinheads'leri (dazlaklar), ingiliz skinheads ve holiganları yanında amerika'da ku klux klan üyeleri ile daha bir çok ufak tefek grup ve akımlar mevcuttur. almanya başta olmak üzere bir çok ülkede nazi'lerin açıkça siyasi ve dernek çalışmaları sınırlandırılmış veya yasaklanmıştır.

nasyonel sosyalizm ya da nazizm, almanya'da hitler tarafından kurulan ve temelde ırkçılık, sosyalist ekonomik sistem, halk ve üstün lider fikirlerine dayanan faşist ideoloji ve yönetim sistemi.

nasyonel sosyalizm doktrininin ilanı 1898'in mayıs ayında, ilk teorisyeni maurice barrès tarafından yapıldı. fransız barrès, sosyalist bir milliyetçilik (milliyetçilik) fikrini, yabancı egemen almanya'ya karşı, seçmenleri kazanmak üzere yaydı ve sosyalizmin "liberal bir zehir", ancak, nasyonel sosyalizmin, kollektif milliyetçiliğin gerçekleştirmenin aracı olduğunu açıklamıştı. barrès'e göre, işçiler kendi uluslarından işverenlere karşı değil, yabancı işverene ve yahudi sermayesine karşı mücadele etmeliydi.