bugün

internet explorer 9

internet explorer 9, bilgisayar kullanıcılarına hmtl 5 desteği, html 5 video desteği, 2d grafik hızlandırma, ve tamamen yeni bir javascript motoru sunuyor. bunları açıklamak gerekirse;

html 5: desteği ile flash formatının geride kalacağı iddia ediliyor ayrıca html 5'nin getireceği yenilikleri ile web sitelerinin "uygulamalar" gibi işlev göreceği belirtiliyor. kısacası html 5 desteği ile flash veya silverlight gibi eklentilere gerek kalmıyor.

2d donanımsal hızlandırma: microsoft'un internet explorer 9'a directx grafik hızlandırmasını entegre ettiği açıklandı. bu sayede videolar artık daha kaliteli bir biçimde izlenicek.

h.264 video: günümüzde youtube ve vimeo gibi sitelerin eklenti gerektirmeden video oynatmalarına olanak sağlayacak bir format üzerinde çalıştıkları açıklanırken, bu formatın h.264 olacağı ve yine bu formatın internet explorer 9 tarafından tam anlamıyla destekleneceği belirtildi.

bütünleşik sesler: tıpkı h.264 formatının harici bir eklenti gerektirmeden web sitelerine aktarımı sağlanacağı gibi bu yöntemin ses dosyalarında da kullanılacağı açıklandı, yani bu herhangi bir eklentiye ihtiyaç duymadan ses dosyalarının doğrudan sayfalara taşınabileceği anlamına geliyor.

ölçeklenebilir vektörel grafikler: bu yenilik ile belirli türde grafiklerin harika bir şekilde ölçeknebileceği söyleniyor. grafiklerin düz ve sıradan görseller yerine vektörler ile çizeleceği açıklandı. bunlara ek olarak bu yeni sistemin flash tarzı animasyonlarında hazırlanmasına olanak sağlayacağı ilave edildi.

internet explorer 9 ile yeni bir javascprit motoru geliyor: chakra adını verdikleri yeni javascript moturu ile gmail, facebook ve benzeri sitelerin çok daha hızlı açılıp yükleneceğini belirtti.

yayınlanan test sürümünden sonra; internet explorer 9 daha yolun başında olmasına rağmen bir önceki sürüm olan internet explorer 8'e bu testte ciddi anlamda fark atmış durumda görünüyor.

2010 yılının sonlarına doğru yayımlanması planlanmaktadır.