bugün

mostar

nisan sayısında ekşi sözlük kurucusu sedat kapanoğlu ile yapılan söyleyişi yayınlamış dergidir.

"sosyal medyanın kucaklanması adına toplumu hazırladık" cümlesiyle kendini gösteren yazıda sedat kapanoğlu'nun özgeçmişinden, ekşi sözlüğün içeriğinden, bireylerin (yazarların) duruşundan ve bunun getirisi olarak sözlük oluşumunun diğer internet sitelerinden farkı dile getiriliyor.

--spoiler--
sözlük, insanların fikirlerini rahatça ifade edebildiği bir platform. her kesimden insanın -aşırı uçlar da dahil- olduğu bir platformu yönetiyorsunuz. 26 binden fazla yazar, bunun iki katı da yazar adayınız var. diğer klonlarınızı da unutmadan, ekşi sözlük özelinde sorarsak, insanlar neden sözlükte yazmak istiyor.

s.k.: bu sorunun cevabı son 11 yıl içinde sürekli bir değişim gösterdi ve bugüne dair cevabın da çok uzun ömürlü olacağından kuşkuluyum. şu çekirdek cazibe hiçbir zaman değişmedi gerçi: "bir bilgi kaynağını kafanıza göre şekillendirebilmek." bu inanılmaz eğlenceli, keyifli, haz veren bir şey. biz, 80 çocukları, tek bir otoritenin onayından geçmiş didaktik kitaplarla, önsözünde " kırmızı gömlekliler bir siyasi görüşe mensup değildir." uyarısı yazan pal sokagi cocuklari'yla büyüdük. bize bilgi hep dayatıldı ve hep sorgulanamaz kılındı. halbuki bir çocuğun bildiği en kolay öğrenme şeklidir sormak ve sorgulamak. bundan mahrum bırakıldık ve her şeyi bize sunulduğu gibi kabul etmeye alıştık. internet bize bunu değiştirebileceğimizi gösterdi. ekşi sözlük, bunu karşıt görüşe sahip olanlarla bir arada yapabileceğimizi, görüş uyuşmazlığının insan uyuşmazlığını gerektirmediğini gösterdi. bu açıdan başlı başına bir cazibesi olduğuna inanıyorum.

herkesin ortasında düşündüklerimizi filtrelemeden söylemeye o kadar açmışız ki... diğer yan faktörler de var ama onların getirdiği kullanıcıların kısa ömürlü olduğunu düşünüyorum. misal, çok popüler diye yazmak isteyen, ekşi sözlük'ü bir marka olarak gören kesim var. sözlük, onların kafasında da doğru yere oturuyordur bir süre sonra. aynı şekilde "içine girmesi çok zor bir komünite" diye gelen var meraktan. "ben şu kişiyim beni alın." deyip forsunu kullanıp gelmek isteyenler de... halbuki bizim böyle yüksek bir eleme kriterimiz yok. mason locası değiliz. dileğimiz, imkanlar dahilinde herkesin sözlük içerisinde var olabilmesi...
--spoiler--