bugün

kırgızistan

türkiye ile pek bağı olmayan ülkede yaşayanlara sizde türksünüz dendiği zaman size anlamsızca bakan ülke. kardeşim zamanında üniversite okumak için bişkek'e gitmişti. ilk olarak çok ucuz bir ülke. fakat rüşvetsiz işler yürümüyor. rüşvet dediğiniz ise çok az bir miktar, sakın aklınıza deli paralar gelmesin. bu ülkede oş pazarı var inanılmaz ucuz. cin malları dolu. halkı ise bizden çok farklı, öz türkler demek yanlış olur çünkü bir çoğunun dinle alakası yok, türklükle de alakalrı pek yok. birde bu ülkenin insanlarında bir tedirğinlik var her an kötü bir şey olabilecekmiş gibiler.

şu anda ise bu ülke'de iç savaş var. çin seddinin bir ucunun göründüğü bu ülke çin'in gözüne gayet hoş görünüyor. iç savaşın nedeni aslında bizim son günlerde yaşadığımız olaylara benziyor. devlet başkanları mühalif sesleri veya suçlu gördüğü halk desteği almış kişileri tutukluyor. muhalif destikcileri ise bu tavrın keyfi olduğunu savunarak sokaklara dökülüyor. asıl nedenlerden biride tabii ki sam amcamız (abd). sam amcamız afganistn'da ki birliklerinin ikmalini bişkek'ten sağlıyor ve bu yüzden rusya kırgızistan'ın abd yanlısı tavrından hoşnut değil. birtek rusya değil zamanında duvar ördürdüğümüz çin'de abd yanlısı tavırlardan hoşlanmıyor. böyle olunca işler daha da karışıyor, ülke içinde kim başkaldırsa çin ve rusya isyancıların sırtını sıvazlamaya başlıyor. destek gören isyancılarda sokaklara dökülüyor ve olaylar bu günkü duruma geliyor. abd ise varolan hükümetle gayet anlaşır durumda. özelliştirme yanlısı hükümet abd'nin tam desteğini alıyor. sonuç ne mi? kırgızistan'da yeni bir isyan. yukarıda anlattıklarımın hepsini unutun, ve isyanın gerçek nedenine gelelim. tek neden fakirlik ve çaresizlik.

bu ülke'de ki isyan diğer ülkelere sıçrar mı diye soracak olursanız, bence olmaz. devlet başkanları bakiyev zaten ülkeyi terk etmiş durumda yani muhalifler iktidarı ele geçirdiler. eski devlet başkanı bakiyev'de kazakistana kaçtı diye bir söyenti ülke'de geziyormuş ve kazakistan bu söylentiyi yalanlamış ve sınırlarında geniş önlem almış. kırgızlar ise devlet başkanlarının iadesini istemişler.

bu arada yağmalama olayları başlamış bile. türk iş adamlarına burdan büyük geçmiş olsun diyorum.
güncel Önemli Başlıklar