bugün

nick altı

sözlüklerde hakim olan kankoculuk müessesesinin dışavurumudur. sadece uludağ' a özgü değil, diğer tüm sözlüklerde veya komünitelerde böyledir. ha elbette yazarın kalemi hakkında veya öne sürdüğü fikirle yazar arasında karakteristik bir bağ kurup, genel bir analiz süreci için entry girildiğinde bu gayet doğaldır.

ancak benim anlamadığım, birbiriyle muhabbeti olan iki yazar; hangi amaçla normalde birbirlerine özel mesajla iletebileceği övgü dolu sözleri afişe etmektedir. sevdiği yazarın salt kişilik özelliklerini sözlüğe arz ederek, ne gibi bir talep yaratma arzusu içindedir, bundan sağladığı fayda nedir çözemedim.

aslında basit bir denklemle; x yazarı övgü dolu sözlerle arz ettiği y adlı yazarın da, aynı şekilde kendisini övgü dolu sözlerle halka arz edeceğini bilerek, sözlük içi ilişkilerim güçlü imajıyla varoluş çıtasını yükseltip, aynı zamanda kendi arzını yaratmaktadır. grup içinde grup felsefesiyle, daha seçkin bir yer edineceğinin bilincinde olan bu kesim; bu yüzden bana hiç de samimi gelmemektedir.

bir düşünce, bir hareket, kendi içinde her ne kadar meşru ve saf olsa dahi; toplum içine çıktığı vakit, farklı görevler veya anlamlar bütünlüğü içinde dejenerasyona uğramaktadır. hatta sevginin sözle ifadesinde büyüsünün bozulduğu inancı da mevcuttur.

hal böyleyken, başkalarının yakın ilişkilere girmeden asla tecrübe edemeyeceği olumlu kişilik özelliklerinin nick altlarında sözlükte afişe edilmesi; oldukça çiğ ve salt çıkar mekanizması üzerine kurulu gelmiştir bana. ki insan genelde en yakın arkadaşlarından, direkt olarak övgü dolu sözler duymaya alışık değildir ve hatta böyle insanlar "sahte" gelir insana. genelde ilişkiler sözsel değil, davranışsal düzlem üzerine kuruludur ve ilişkilerde övgü tavırlarla dile gelir.

herkesin içinde "ooo kanka çok kral çocuk yeminle" diyen tiplerin, uzun vadeli dostluklarda bir yatırım aracı olmadığı aşikardır misal. şahsım adına, salt karakteristik özellik içeren övgü dolu entryleri okumuyorum ve oldukça itici geliyor. ki bu önermeye en güzel örnek de; sözlüklerdeki moderatörlerin nick altlarıdır. genelde aynı tonlama hakimdir. bilmem anlatabildim mi?