bugün

easyjet

sizi ucuza ucaga bindirme iddiasındaki easyjet, ryanair ve hatta pegasus gibi havayollarının yolcularına mukemmel hizmet vermek gibi bir gayeleri yoktur, ilk amacları cok ucuza bilet satmaktır. bunun icin de nereden kesinti yapabiliyorlarsa yaparlar. ne yemek ne su verirler, ne de bilet basarlar. ucakta rotanızı veya yuksekliginizi vs. gosteren ekranlar bile yoktur. genellikle guzel seyler okuyacagınız dergiler yoktur, olsa da reklam doludur. ucakta sattıkları yiyecek iceceklerden elde ettikleri gelir de bilet fiyatlarının dusmesine katkı saglar. sehre uzak ya da pek kullanılmayan havaalanlarının vergileri, hangar kiraları vs. daha dusuktur ve genelde havaalanlarında ucak bekletmezler, gelen ucak yolcu indirdikten kısa bir sure sonra diger yolcuları alıp donus yapar. sabaha karsı gibi yogun olmayan saatlerde kalkıs ve inis de bu masrafları dusurur. kabin bagajı dısında vereceginiz bagajlar icin para odersiniz, ama kullanmayacagınız bagaj hizmeti icin pesin para odemezsiniz. kabin bagajı icin de boyutlara uydugunuz surece agırlık kısıtlaması yoktur. o yuzden onları bu tarz hizmetleri yapmadıkları icin elestirmek yersizdir. cok ucuz fiyatlarla istedigimiz yere gidebiliyorsak bu bizim icin cok buyuk avantajdır. parası olan lufthansa, british veya thy'ye biner, koltugunu internetten secip fıstık gibi yemegini yer, filmini de izler. 5 yıl once acaba avrupa'ya ne kadara ucuyorduk bir dusunun.

bu baglamda easyjet'i degerlendirirsek basarılı buldugumu soyleyebilirim. sabihadan londraya gidis ve donus olarak 2 ucus yaptım ve kıs ortasında kapalı havada gerceklesen bu ucusların kalkıs ve inisleri sorunsuzdu. hafif sarsıntılar dısında rahat inisler oldu (bu zamana kadarki en rahat inisimi de pegasusta yasadım). sabihada ucak hareket ettikten sonra pistte buzlanma onlemleri icin 10 dk durduruldu, bunun dısında gecikme olmadı. ucakta satısı yapılan yiyecek icecek fiyatları da avrupa'ya gore oldugu icin normal, turk yolculara avrupa fiyatlarında satıs yapan pegasus kadar fahis degil.

10 pounda psp kiralayarak oyun oynayabilir veya film izleyebilirsiniz. pahalı tabi ama ucakta sıkılıyorsanız verilebilir.

turkiye ucuslarındaki fiyatlar 29 euro civarından baslıyor, ryan air gibi erken alımlarda daha ucuzdan baslayabilirler bence, ya da kampanyalarla birkac yolcuyu cok daha ucuza tasıyabilirler. biz cok erken bilet aldık, ama ucusa 2 hafta kala da aynı fiyattan bilet bulunabiliyordu.

londra'da 2 havaalanı kullanıyor: gatwick havaalanı ve luton havaalanı. guneydeki gatwick'e ulasım daha rahat ve ucuz. easybus veya diger otobusleri tercih etmeyin. gatwick express hızlı trenine de gerek yok, ulusal trenler yarım saatte 4.50 pounda london bridge istasyonuna goturuyor. luton havaalanı da aynı hat uzerinde londranın kuzeyinde bulunuyor, ona da st. pancrass istasyonundan kalkan trenlerle yaklasık bir saatte ulasılıyor, 13.50 pound, ama bir de indiginiz istasyondan shuttle servisiyle havaalanına gidiyorsunuz.

easyjet ogrencilerin kısa sureli bir avrupa seyahati yapmaları icin cok iyi bir secenek. londraya gidiyorsanız oradan easyjetle iskocya veya kuzey irlandaya da ucabilirsiniz, aynı vizeye dahiller. baska bir secenek de basel; almanya, isvicre ve fransanın kesistigi yerde ve orayı us kabul ederek cogu sehri gezebilirsiniz.