bugün

pakistan

halkının yoksul olduğu ama; bilinenin aksine kendini yurtdışında da olsa geliştirmiş siyaset ve bilim adamlarına sahip ülke. iran'dan önce nükleer gücünü geliştirmiş ve atom bombası yapan islam ülkesi. bölge itbariyle bakacak olursak çin, rusya ve hindistan'ın atom bombasına sahip olduğunu dşünürsek, karışmaya hatta kızılca kıyamet kopması mümkün olan coğrafyada olması da bir dezavantajdır.

benazir butto'nun suikasta kurban gitmesinden önce yaptığı konuşmada ülkedeki karışıklığı gidermek adına dış güçlerden yardım alacağını duyurması aslında bu ülke üzerinde dış güçlerin ne denli heyecanla bekledikleri gerçeğini gözler önüne sermektedir. keza siyasetçilerinin oxford ve harvard gibi lokomotif üniversitelerden mezun olduğunu, büyük ihtimalle öğrencilik yıllarında bile cia veya mossad gibi teşkilatlar ile dirsek teması halinde olduklarını düşünürsek ülkedeki iç karışıklığın sebebi açıkça anlaşılmaktadır.

abd, rusya, israil ve çin atom bombasına sahipken pakistanın atom bombası yapması özellikle cia ve mossad'ın tepkisini çekmiş ve tüm dünyada hızla yayılan islam fobisinin bir neticesi olarak, siyaseten ve bilmen güçlü fakat; halk ve ekonomisiyle çökmüş olan pakistanın etrafını birer akbaba misali sarmaya başlamışlardır.

benazir buttonun kocasının karışıklıktan faydalanması ve devlet başkanı olması demokrasiyle yönetiliyor denilen ülkenin siyasal sorunlarını apaçık göstermiştir. kaldı ki benazir butto'nun ölmeden önce yazdı denilen bir mektup ortaya çıkması hiç de inandırıcı değildir. ortaya bir mektup çıkıyor "benden sonra yerime oğlum geçsin yazıyor". oğul dediğimiz de yeni reşit olmuş biri. eğitimsiz üstelik. eğitimini tamamlansın diye oğul yurt dışına gidiyor ve yerine baba vekaleten bakıyor. bu vekillik zamanında da nasıl oluyorsa devlet başkanı oluveriyor.

hukukçularına gelecek olursak; bizdeki hukukçular gib birilerinden ya da bir şeylerden korkmuyor. darbe olduktan sonra çıkıp kenan evreni kutladıkları gibi kutlamıyorlar. pervez müşerref'e karşı cesur bir duruş sergileyip, cesur kararlar verebilen hukukçulara sahip bir ülkedir. hoş şu ara pakistan üzerinde dış güçlerin oynadığı oyunlara kendi kanunları gereği ses çıkaramamış olsalar da fırsatları olsa bundan korkmayacakları aşikardır.

butto suikastı hala çözülmüş değil, devlet başkanının nasıl iktidara geldiği muallak, atom enerjisini askeriyeye bağlı ayrı bir birlik ellerinde tutuyor ve ülkede dış güçler cirit atıyor...halk fakir, halk bilgisiz ve koyun gibi güdülmeyi bekliyorlar. ülkedeki karışıklığı düşünürsek osmanlı'nın son yıllarına benzemekteyse de millet olarak bağlarının kuvvetlenmesini beklediğim toplum olarak ifade edebilirim.

devlet ve siyaset güçlü olabilir ama halk; millet olarak güçlü olmaz ise dış güçlerin bir kuklası olması geç değildir.