bugün

kerimoğlu

muğla, yeşilyurt(pisi)'ta yaşamış birnevi halk kahramanı kişiliktir. isyancı olarak da bilinir... (bkz: kerimoğlu eyüp efe)

bir dönem tütün ürünlerinin tekeli olan reji(yabancı bir tekel) karşısında direnişin sembolü haline gelmiştir kerimoğlu eyüp. 19 yaşlarında bir delikanlı, geçimini tütün ile sağlayan bölge halkının sesi, isyanı, feryâdı olmuştur. reji'nin tayin ettiği fiyatlara tütününü satmamayı bedelini ödeyerek öğretmiştir.

kendi ürettiğin tütünü, kendi istediğine satmanın "kaçakçılık" olduğu bir ortamda "hain" dahi ilan edilebilecek bir potansiyele sahip. reji'nin muğla pisi(yeşilyurt) yöresindeki eli, ayağı olan izzet ağa(muhtar) ile arasında çıkan bir husumet sonrası kerimoğlu, izzet ağa'yı omzundan vurmuş ve sonrasında da dağlara atmıştır kendisini.

durum, dönemin "kaçakçı avcısı" olarak anılan kör arap lakaplı ismail çavuşa iletilmiştir. geceleri dağlarda dolaşan kerimoğlu, gündüzleri de arkadaşının kulübesine sığınarak geçirmekteymiş. derken gene böyle birgün kör arap, uykusundaki eyüp'ü gafil avlamış ve öldürmüştü...

türkü de bu durum üzerine yazılmış, yakılmıştır...

--spoiler--
haydülen de haydülen
şu dağlarda geyik kalmadı
oynulen de kör arabım sen oyna
senden başka yiğit kalmadı
--spoiler--

grup yorum versiyonu ayrı lezizdir.