bugün

diyalektik

diyalektik yunanca zıtların birliği manasına gelemektedir. eski yunanda tartışma sanatı manasında kullanılırdı.
diyalektik eski yunan filozofu heraklatios ile başladı. daha sonra gelişen akım felsefecileri 19 yy dan itibaren dahada etkilemeye başladı. özellikle hegel diyalektik felsefesinin gelişmesinde önemli katkılarda. hegelin diyalektiğine göre; her şey kendi içinde aynı zamanda zıttını barındırırdı. bu çelişki ise hareketi doğururdu. tez antitez ve sentez üstüne kuruludur işleyiş. buna göre bir madde kendisi tezdir, onun içindeki zıtlık antitezdir. bunun birleşmesi yani maddeyi oluşturması ise sentezdir. mutlak bir korunum içinde bulunurdu bu.

karl marx ise diyalektiği aynen bu şekilde açıkladığı gibi onu materyalizmle birleştirmektedir. buna göre diyalektik materyalizmle birleştiğinde daha tutarlı, materyalizm ise diyalektikle birşetiğinde daha bilimseldir. marx' a göre diyalektik hegel döneminde başüstü durmaktadyı, marx ise onu alıp ayakları üstüne oturtmuştu.
madde kendi içindeki çelişkileri sayesinde hareket eder ve gelişir, dönüşür. bir örnek vermek gerekirse -klasik örnek-100 C ye kadar ısııtılan suyun, su buharına dönüşmesi. maddenin içindeki hareketlilik, onun hal dönüştürmesine sebebiyet vermiştir.

ayrıca madde klasik aristo mantığındaki gibi sadece a yada sadece b değildir. bir madde eğer a yada b değilse c dir aristo mantığına göre. fakat diyalektikde bunun böyle olmadığı söylenmektedir. bir madde ne a ne de b ise c de olmayabilir. a ve b nin karışımıda olabilir. yani her şey siyah yada beyaz değildir. örnek vermek gerekirse virüsler. virüsler cansız ortamda cansızlardır, canlı ortamda canlılardır. bu yüzden ne cansız ne de canlı kabul edilirler. bir geçiş formudur bu virüsler.

diyalektiğe göre aynı zamanda doğa üstündede diyalektik kanunları geçerlidir. toparlamak gerekirse; diyalektik maddenin içindeki çelişkiyi ele alır ve her maddenin içinde çelişkinin olduğunu ve bunun maddeyi hareket ettirdiğini söyler. diyalektik materyalizmin diyalektik kısmı şimdilik bu kadr efendim.