bugün

lozan antlaşması

ama hangi atatürk adlı kitaptan :

telgraf iletişimindeki sorunlar konferans boyunca devam etti. bazen ankara, bazen ismet paşa gönderilen telgrafın ulaşmasını günlerce beklediler. bazen teknik sorunlar yüzünden telgrafların şifreleri çözülemedi, " tekrar gönder " diye yazışmalar yapıldı. bu sırada ingilizler " üç gün içinde cevabınızı bekliyoruz " gibi tavırlarla türk heyetini sıkıştırıyordu.
çünkü ingiliz istihbaratı, telgraf hatlarına girerek lozan'la ankara arasındaki haberleşmeyi öğreniyor, şifreleri çözüyor, curzon'a ve horace rumbold'a bildiriyordu ! lozan'ın ikinci döneminde curzon'un yerine ingiliz başdelegesi olan horace lumbord, ingiliz istihbaratının sağladığı bu bilgilerin paha biçilemez değerde olduğunu belirtir. rumbold'a göre, bu istihbari bilgiler sayesinde lozan'daki ingiliz heyeti, karşısındakinin elini okuyabilen bir briç oyuncusunun konumunu kazanmıştı !

darkness nights'ın notu : lozan'dan ankara'ya iki tane telgraf hattı var : biri fransızların işlettiği romanya üzerinden geçen köstence hattı'dır. diğeri, akdeniz üzerinden ankara'ya ulaşan, ingilizlerin işlettiği doğu (eastern) hattı'ydı. önce doğu hattı kullanıldı, sonra teknik arızalar yüzünden köstence hattı kullanıldı. fakat fransız hattının diğerinden 10 saat geç ulaşması ve kelime başına ingilizlerden daha fazla para istemeleri sebebiyle tekrar doğu hattı'na dönüldü.(bu bilgiler kitapta yazıyor.)
sayfa 357.