bugün

muazzez ilmiye çığ

hakkında, halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama" suçunu işlediği iddiasıyla dava bulunan, ülkemizin en önemli bilim kadınlarından biri. yaptığı bilimsel bir araştırma yüzünden yargılanıyor olması ve bu yaştan sonra * hapse girme ihtimalini düşündükçe ne biçim bir ülke burası diye haykırmak geliyor içimden. kendisini tanımayanlar için kısaca hayatı;

20 Haziran 1914'te Bursa'da doğdu. ilkokula Kurtuluş Savaşında göçmen olarak gittikleri Çorum'da ikinci sınıfta başladı. ilkokul beşinci sınıfta ise öğretmen babasının tayini üzerine ailesiyle birlikte Bursa'ya geldi. Babası tarafından keman ve Fransızca dersleri alması için özel bir okul olan Bizim Mektep'e verildi. Bu okulda karikatürist Cemal Nadir, resim öğretmeni oldu. Şehirde kızların devam edebileceği başka bir okul olmadığı için 1926 yılında Bursa'da Kız Muallim Mektebine sınavla girdi. 1931 yılında mezun oldu ve babasının da öğretmenlik yaptığı Eskişehir'e tayin oldu.
1935 yılı başında Ankara'da Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Sumeroloji bölümüne girdi. Bir defaya mahsus olarak bölüme ilkokul öğretmenleri de alınıyordu, okula girmek için öğretmen okulundan arkadaşı Hatice Kızılyay ile birlikte bu fırsatı değerlendirmişti. Üniversiteyi 1940 yılında bitirdiler ve istanbul Arkeoloji Müzesine ilk üniversite mezunları olarak tayin oldular. Burada çalıştığı dönem içerisinde çalışma arkadaşları ile birlikte batılı bilginlerin bugün "Bir abide yarattınız" dedikleri çiviyazılı belgeler arşivini oluşturdu. Ayrıca bilimsel çalışmalarda bulundu. 1972'de emekli oldu.
Muazzez ilmiye Çığ, arkadaşı Hatice Kızılyay, hocaları ve yabancı bilim adamları ile çalışarak 3000'den fazla tableti 8 kitap içinde ve makaleler halinde yayınlayıp bilim dünyasına sundu. Philadelphia Üniversitesi Müzesi Tabletler Bölümü Başkanı Prof. Kramer ile yapılan çalışmalar ile Sumer edebiyatına yeni konular kazandırıldı, eksik olanlar tamamlandı.
1940 yılında aynı okulda okuduğu Kemal Çığ ile evlendi. Aynı yıl ilk kızı Yülmen, 1947'de ise ikinci kızı Esin dünyaya geldi.
1957 yılında Münih'teki Oryantalistler Kongresine katıldı. Heidelberg Üniversitesi'nden gelen davet üzerine 1960 yılında bu üniversitede altı ay çalışma yaptı. 1965'de Roma'da sergilenen Hitit sergisini bu şehirden alarak Londra'ya götürdü ve bu sergiye başkanlık ettiği ingiltere'de iki ay kaldı. 1972 yılında Arkeoloji Müzesinden emekliye ayrıldı.
Emekliye ayrıldıktan sonra da çalışmalarına devam etti. 1988 yılında Philadelphia'daki Asuroloji kongresine katıldı. Prof. Dr. S. N. Kramer'in History Begins at Sumer adlı kitabını çevirdi ve kitap 1990 yılında Tarih Sumerle Başlar adıyla Türk Tarih Kurumu Yayınlarından çıktı. 2000 yılında istanbul Üniversitesi Muazzez ilmiye Çığ'a Fahri Doktor unvanı verdi.
Sumer ve Hitit kültürlerini tanıtan onüç kitap yazdı. Birçok ödül aldı. Ayrıca bilimsel ve popüler makaleleri çeşitli dergi ve yayınlarda yayınlanmakta, ve şu anda da çalışmalarına devam etmektedir.

Kitapları:
Zaman Tüneliyle Sumer'e Yolculuk"Kur'an incil ve Tevrat'ın Sumer'deki Kökeni", 1995, Kaynak Yayınları
"Sumerli Ludingirra - Geçmişe Dönük Bilimkurgu", 1996, Kaynak Yayınları
"ibrahim Peygamber- Sumer Yazılarına ve Arkeolojik Buluntulara Göre", 1997, Kaynak Yayınları
"inanna'nın Aşkı - Sumer'de inanç ve Kutsal Evlenme", 1998, Kaynak Yayınları
"Zaman Tüneliyle Sumer'e Yolculuk", 1998, Kaynak Yayınları (genişletilmiş ikinci basım; ilk basım 1993, Kültür Bakanlığı Yayınları)
"Hititler ve Hattuşa - iştar'ın Kaleminden", 2000, Kaynak Yayınları
"Gilgameş - Tarihte ilk Kral Kahraman", 2000, Kaynak Yayınları
"Ortadoğu Uygarlık Mirası", 2002, Kaynak Yayınları
"Ortadoğu Uygarlık Mirası 2", 2003, Kaynak Yayınları
"Sumer Hayvan Masalları", 2003, Kaynak Yayınları
"Çivi Çiviyi Söker - Muazzez ilmiye Çığ Kitabı", Serhat Öztürk, 2002, Türkiye iş Bankası Kültür Yayınları

kaynak: http://tr.wikipedia.org