bugün

dar ül harb

Dar-ül harb veya Darülharp, islam fıkıhında bir kavramdır. Anlamı savaş alemi demektir.

Terminolojinin anlamı incelenecek olursa; dar kelimesinin arapça'da yer, mekan, konak, ev veya alem gibi anlamları görülmektedir. Dar kelimesi Farsça'da ise sahip veya malik anlamında bir son ektir; bayraktar, tahsildar gibi kelimelerin türeyiş kökeni böyledir. Ül edatı ise aidiyet anlamı verir, ingilizcedeki of veya ispanyolcadaki el gibi. Harp kelimesi ise herkesin bildiği üzere anlamı savaştır. Dar-ül harb denildiğinde ise savaşın bölgesi, savaş ülkesi, savaşılan bölge gibi anlamlar içerir.

Dar-ül harb'in islam fıkıhındaki özel anlamı ise kafir bir hükümdarın egemen olduğu yerlerde veya Müslümanlar ile olmayanlar arasında barış almayan bölgelerin savaşa ve mücadeleye açık bölgeler sayılmasıdır. Bu doktrine göre dünya dar ül harb ve dar-ül islam olarak ikiye ayrılır. Dar-ül harb'i Dar-ül islam haline getirmek cihadın amacıdır.

Dar-ül islam aşağıdaki hallerde Dar-ül harb olur: a) Kafirlerin kanunları geçerli olur fakat islam hükümleri geçersizdir b) Ülke, Dar ül harbın çok yakınındadır c) Müslümanlar koruma altında değildir. Bir islam ülkesinin Dar-ül harb olması halinde bütün Müslümanların görevi oradan çekip gitmektir. Böyle bir durumda kocasını takip etmeyen bir kadın kendiliğinden boşanmış sayılır.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar