bugün

recep ivedik

$imdi bu karakter üzerinden, yapılan 2 hatta yapım a$amasındakiyle 3 filme ve sosyokültürel yapıya naif göndermeler yapıp i$i ağdalamaya niyetlenmedim.

fakat öyle bir $ey var ki. recep ivedik'le ilgili olan temel $ey her ne kadar çok kafa yormaya gerek olmayan, hafif bir mizah icra etmeyi temel alsada bu 'hafif' mizah yine de içerisinde 'zeka' gerektiriyor.

nasıl oluyor o derseniz, $ahan gökbakar'ın televizyonculuk kariyerinden ba$latıp recep ivedik filmleriyle beraber sürdürdüğü bir $ey var. toplumun içinden bir karakter > insanların gülme e$iği > gülme e$iğini hedef alan hafif bir absürd yapı > son olarak da sert/lan'lı lun'lu yahut yer yer hakaret/küfür ekseninde bir mizah.

aslında mizahın çok da üzerine dü$ünülüp kafa yorulması gereken bir mefhum olduğu konusunda hemfikir değilim kimseyle. mamafih, $ahan'ın üzerinde arttırılan baskı, $ahan'ı hedef alan artık 'haksız' sövgü can sıkmaya ba$ladı.

bir $ey güldürüyorsa güldürüyordur. 'ahaha biz sizden daha zekiyiz, bunlara gülmüyoruz'. bence de cem yılmaz'ın mizahı $ahan'ın mizahından daha keyifli, katılıyorum. bence de cem yılmaz $ahan'dan daha ince zeka gerektiren bir i$ icra ediyor, evet. fakat bu $ahan'ın kötü mizah yaptığını göstermezki! hem cem yılmaz son i$lerinde neler yaptı ? gora, arog ? her ikiside arif adlı ortalama çakal/kurnaz/üçkağıtçı, i$güzar, özünde iyi bir karakter etrafında kurduğu örgüyle bir mizah koymadı mı ortaya ? çok da kötü değildi hani, özellikle gora. baya iyiydi aslında $öyle bi' dü$ününce. ne demi$tik $ahan için ? 'toplumun içinden bir karakter > insanların gülme e$iği > gülme e$iğini hedef alan hafif bir absürd yapı > son olarak da sert/lan'lı lun'lu yahut yer yer hakaret/küfür ekseninde bir mizah'. $imdi oluyor değil mi ?

cem yılmaz ve $ahan'ın kıyaslanmasından öte, cem yılmaz ve $ahan gibi görece -bu göreceden kasıt $udur: charlie chaplin'ler, sadri alı$ık'lar yok artık, bunlar var elde ve ki$isel buhranlarının kurbanı etmedikçe sen, bunlar hiç de fena değiller- ba$arılı, zeki komedyenleri harcamamak, onlar varken kıymetlerini bilmek önemlidir.

tam burada $afak sezer açılımı yapmak istiyorum. i$te türk ve dünya mizahını katledecek adam bu adamdır. hala ama hala bu adamın filmlerine gidiyor, bu adama gülüyorsunuz. nasıl yapıyorsunuz bilmiyorum, entry'lerimi eksiliyorsunuz oradan anlıyorum. peker açıkalın, $afak sezer ve diğer tüm maskeli be$ler insanları. hatta mehmet ali erbil..

ne yazık ki bu ülkede mizah katlediliyorsa $u son paragraftaki isimler yüzünden katlediliyor. recep ivedik ya da arif yüzünden değil. (ikisinide saygıyla selamlıyorum.)