bugün

müslüman ile ateist arasındaki farklar

ateistin inancını belirlemede bir kolektivizm söz konusu değildir. yani kitle tarafındaa inancı belirlenmez[genel anlamda]. ama dinler içersinde bireyin silikleşmesi gerçekleşebilir. aynı şekilde salt din için demiyorum ideolojilerde de olabilen bir gerçeklik bu.

bunu yanında müslüman olan insanın iç dünyası daha dingindir daha rahattır. çünkü sırtını dayayabilecği bir tanrısı söz konusudur. insanın öyle ya da böyle içerisndeki sonsuzluk ihtiyacın karşılayabilen ve eline kesinlik verebilen bir inançtır. ateist için bu zor bir olgudur arayışlar ve tecrübelerle buna ulaşmaya çalışır[bahsettiğim salt tanrı değil sonsuzluğuı ifade edebilecek bir gerçeklik]

ama aynı şeyi ateist için söylemek zor olsa gerek. sürekli bir kıvranma ve arayış içersinde olabilir bu da ruhsal yapısını ister istemez etkiler. bilincini de uyuşturma ihtiyacı içersine girebilir. aslına ateizm zor olandır. ama değişime de daha açık olan gerçi bu olgu biraz da kişide biter. ama hayatını şekillendirmesi gereken sonsuz değişim halindeki kurallar bütünü ile değişimi yakalayabilir belki de kendinde doğru olduğuna inandığı gerçekliği!

bir diğer nokta 'dogma kavramı''dır. aslında dogma çok fazla bir ayrım olmayabilir. ''Belli bir konuda ileri sürülen bir görüşün sorgulanamaz, tartışılamaz gerçek olarak kabul edilmesi'' olgusu olan dogma ateizmde de gerçekleşebilir. ama dinde daha belirgin gibidir. sonucunda doğuştangelelen ve sorgulanmayan bilgiler bütünlüğü olarak düşünülebilir din. sorgulama aşaması vardır fakat; çok kişi tarafındna gerçekleştirlimez.[taklid-i iman ve tahkik-i iman meselesi] ateizmde de bu tür olgular olabilir ama çok değil. çünkü militan materyalistler olduğu gibi o fikre tüm gücüyle sarılmış sorgulama kabul etmeyen insanlar bulunabilir ama dindeki kadar fazla değil..