bugün

back to the future

sözlük içerisinden filme gelen tek mantık hatası eleştirisinin (bkz: #3409690)de yanlış olduğunu düşündüğüm üçleme.

---#3409690---

.

seride ilk filmden beri zaman makinasıyla geçmişe her gidildiğinde tarih o andan itibaren yeniden yazılıyordu. zaten ilk filmin olayıda buydu; marty anne ve babasının tanışmalarını engellemişti bu da onun varlığını tehlikeye sokmuştu, 40 takla atıp aralarını yapmıştı falan. gelin görün ki 2. filmin sonunda doktor yıldırım çarpması sonucu yanlışlıkla 1885'e dönüyordu. 1885 yılında yazdığı mektup yıldırım çarpması olayından hemen sonra marty'nin eline ulaşıyordu, evet orası gerçekten harikaydı. marty 1955 yılında olduğundan o yıldaki doktorun yanına gidip ondan yardım istiyordu. pekiii, doktor 1885'e döndüğünde tarih ordan itibaren yeniden yazılmaya başlamamış mıydı? dolayısıyla doktor o yıllarda yaşayıp çoktan ölmüş olacaktı. yani 1955'e kadar yaşayamazdı. geçmişte yaşamış ve ölmüş bir adam olacaktı. yani diyeceğim o ki doktorun 1955 yılındaki hali yıldırım çarpmasından sonra aniden yok olmalıydı.

---#3409690---

Efendim anlatayım, ikinci filimde doktor ile marty nin ikinci kez geleceğe dönme planları yaptıkları kısmı hatırlayalım. Fakat, doktor bir kara tahta üzerinde geleceğe dönemeyeceklerini çünkü o geleceğin uzantısının farklı olduğunu söyler. Doktor kara tahta üzerinde zaman kırılmasını anlatırken, normal zaman seyrinin yok olmadığını, aksine zamana müdahale edildiği ve zaman kırılması yaşandığı andan itibaren sadece farklı bir gelecek yazıldığını, farklı bir akış başladığını söylüyor. Yani bir noktadan (zamanın kırıldığı nokta) iki paralel çıkmış gibi bi' şey bu. Yani paralel evrenler gibi bi' şey.

Böylece quantum fiziğini ilk bulanında bu densizler olduğunu iddia etme gaflet, delalet hatta hıyanitene bile düşebilirim. Sanırm düştüm. Utanmadan yaptım bunu evet.