bugün

ankara düğünleri

ilçe ilçe değişen düğünlerdir. ortak noktaları pavyon kültürünü sokağa taşıyor olmalarıdır. ayrıca uykusuzluk sebebidirler. sazcı denilen elektro bağlama çalan ahlaksız şarkılar söyleyen, aboov, goççuum, salla salla gibi pavyon efekleri yapan biri mutlaka olur.
yaşadığım semt olan keçiören sokak düğünlerine gelecek olursak; bir on sene öncesine kadar üstteki gibi olan düğünler şu hali almıştır:
*sazcı yine vardır. işin garibi şarkıların kalitesi yine düşüktür. bir ekrem çelebi bir neşet ertaş şarkısı duyamazsınız. adam düğünde sokak kadını vicdansız sürtük gibi sözleri olan şarkılar söyler.
*erkekler bir tarafta kadınlar bir tarafta oturur.
*mahalle serserileri yine kadrodadır. arada oyuna girip o ankara pavyon oyunlarını oynarlar. akp ile birlikte ideolojisini toplu olarak değiştiren ve mhp'den toplu olarak akp'ye geçenn ve nurcu olan keçiören halkı düğünlerine muhafazakar bir görüntü vermiştir ancak, erkekler pavyon kültürünü devam ettirmektedir.
*işin en ilginç tarafı takı merasimidir. her düğünde sokakta takı takılmamakla birlikte takılan düğünlerde anons yapılır. bu anonslarda dikkati çekense * cumhuriyet adının özenle geçirilmeye çalışılmasıdır. nasıl mı? cumhuriyet altınına * diyorlar. *
aslında ankara düğünlerini eski ankara düğünleri ve yeni ankara düğünleri olarak ayırmak gerekiyor. zira eski ankara düğünleri bundan çok daha farklıydı.
birkaç örnek vermek gerekirse;
*asla cıvık pavyon şarkıları söylenmezdi.
*kadınların ve erkeklerin ayrı saflarda oturması yine söz konusuydu ancak o zaman bu kadar katı değildi. isteyen de karşı tarafa bir akrabasının yanına gidip oturalbilirdi.
*düğün sırasında çeşitli ortaoyunları yapılırdı. istisnasız yapılırdı. örneğin 90ların başlarından hatırladığım düğünlerde topla, kız kaçırma, un atma, gayış gibi oyunlar oynanırdı.
güncel Önemli Başlıklar