bugün

zildjian

günümüzdeki karşılığı istanbul olan zillerdir. sanılanın aksine günümüzdeki zildjian zilleri aslında eskiden üretilen zildjian değildir. çok karışık oldu amına koyayım bakın şimdi.

mikael diye bir amcamız var. zildjian zillerinin yani "el yapımı" zilleri yapan en son adam. zildjian ailesinde bunu bilen son amcamız. bunun 2 tane de çırağı var. mehmet ve agop diye. el yapımı zil olduğundan kimseye nasıl yapıldığını söylemiyor. mehmet ve agop bi gece atölyenin çatı katına saklanıyor. çünkü gündüz işleri yapıyorlar ön hazırlık gibi. zilleri yapacağı zaman -yani geceleri- mehmet ve agop'u paydos ettiriyor. bu 2 çırak çatı katına saklanıp zillerin nasıl yapıldığını izliyor. fakat buna kimseden bahsetmiyorlar. yıllar geçiyor 80'li yıllarda mikael zildjian ölüyor. dünya kaos içerisinde falan. çünkü el yapımı zil yapmayı bilen tek adam öldü lan. bu sırada mehmet ve agop kendilerine atölye kurup çalışmaya başlıyorlar. el yapımı zil yapmayı başarıyorlar yeniden. fakat mikael'in amcaoğlu da zildjian soyadını taşıdığından, isim hakları buna geçiyor. basıp gidiyor amerikaya ve fabrika kuruyor. zildjian'ın hazır olan tahtına oturuyor.

mehmet ve agop da bu sefer istanbul adlı zil şeysini kuruyorlar budur yani. zildjian'ın çırakları yani onun yaptığı zilleri devam ettiren aslında istanbul marka zillerdir. zildjian ise sadece isim hakkını almış fabrika yapımı zillerdir. kalitelidir o ayrı. ha bir de agop da ölmüş. mehmet var bir tek şimdilerde.