bugün

köpek

Köpek evcilleştirilen ilk hayvandır. Köpekten sonra at evcilleştirilmiştir. Gerçektende, Kuzey Amerika Kızılderililerin son birkaç yüzyıl öncesine kadar evcilleştirdikleri yegâne hayvan köpek idi

Eski Mısır'da köpek kutsal sayılırdı. Onlar için mezarlıklar yapılmış ve buraları kutsal birer mekan sayılmıştır.

Evcilleştirilmesi, son yapılan araştırmalara göre, i.Ö. 15.000 yılına kadar uzanmaktadır. i.Ö. 3000 ya da 2000 yıllarından kalma Eski Mısır resimleri, zarif av köpekleri (Saluki-iran Tazısı), güçlü çoban köpekleri (Mastiff) ve hatta küçük ev köpeklerini göstermektedir. Ayrıca eski Mısır'ın kutsal köpek mezarlarında, tazı, base ve bazı melez küçük köpek ırklarının iskeletleri bulunmuştur. Günümüzdeki "Dikkat Köpek" levhaları gibi, Romalılar'da kapılarına aynı anlama gelen, Latince "Cave canem" levhasını asıyorlardı.

Köpekler bilinen, evcil hayvan gütme, ev, işyeri vs. koruma, av köpeği olarak kullanma, yakın koruma sağlama, yalnız ve yaşlı insanlara can yoldaşlığı yapma, körlere rehberlik etme, mayın, narkotik, bomba arama, iz takibi, kesif görevleri dışında, tarihte bir çok ilginç görevler üstlenmişlerdir.

Romalılar köpeği saldırı ve mesaj taşıma amacıyla kullandılar. Üzeri keskin usturalarla kaplı demir boyunduruklar taşıyan, kerpeteni andıran dişlere sahip Molossus köpeklerinin görüntüsü karşısında düşman genellikle savaşmaktansa kaçmayı tercih ederdi.

Mesaj Köpeği denilenler en talihsiz hayvanlardı. Askeri emirler küçük bir bakır tüpün içine konur ve hayvana yutturulurdu. Köpek gideceği yere vardığında, tüpün tabii yollardan çıkmasını bekleyecek vakit olmazdı. Gönderilen önemli emri bir an önce alabilmek için, köpek boğazlanır ve karnı yarılarak tüp alınırdı.

Ortaçağ'da kilise toplantılarında, rahipler üşüyen ayaklarını ısıtmak için, köpekleri kullanıyorlardı
Fransa'da, çok lezzetli bir yiyecek olan ve yeraltında yetişen "Domalan Mantarı" aramasında, üstün koku alma duygusu ile donatılmış köpekler kullanılmaktadır.

Uzaya giden ilk canlı, 1957 yılında Ruslar tarafından uzaya gönderilen "Laika" isimli köpekdir.ne yazık ki dünyaya tekrar dönememiştir.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar