bugün

lat menat uzza

islamiyet öncesinde puta tapar arap kabilesindeki tanrıçalardır. islam dininin gelmesiyle arap mitolajisine ulaşılabilecek kaynakların tamamına yakını yok edildiği için bu tanrıçalar hakkında pek az bilgi mevçuttur. ama bilelnen kesin bilgi el-ilah'ın (allah)-ay tanrısının- dört kızından üçtanesidir. kimisi bereket yağdırır, kimisi onları tanrıya yakınlaştırırdı fakat en güçlü tanrı el-ilah tı. lat menat ve uzza ise ona hizmet eder ve kulları ona yaklaştırırdı. islamiyet öncesi kabede bulunan üç puttur bunlar. hz muhammed ise putperest araplara dahil değillerdi (zaten araplar putperest değildi). yani puta tapmıyorlardı.

fakat 40:66 De ki: "Ben, Rabbimden bana açık seçik ayetler gelince, sizin, Allah dışındaki yakardıklarınıza kulluk etmekten yasaklandım." diye geçer bu konu. buradan hz muhammedin daha önce putperest olduğunu söylesekte kesin olmaz çünkü daha öncesinde böyle bir yasak yoktu ama artık yasaktır sonucuda çıkarılabilir. hz muhammed kureyşlilerin mensup olduğu ve yahudilerin babası hz ibrahimin dinene mensuptu. bu dinde tek tanrı inancı vardı fakat allah ile kul arasıda aracılarda mevcuttu. buna en güzel örnek (yanlış alşılmaktan korkarak yazıyorum bunları, kesinlikle birilerini suçlamak değil amacım) bazı müslümanların türbelere giderek onların aracılığıyla allahtan yardım dilemesi gibi. kureyşlilerde kendilerince aracı kabul ettıklerıyle -bazıları put bunların- allah'a dua ederlerdi. fakat kureyş kabilesinde allah kendilerine tek dua edilecek olan kabul edenlerde vardı. işte aracı kabul etmeyen ve bu dini kabul edenlere hanifler denirdi. bu üç put ise melek mi desem tanrıçamı desem ikisi arasında bir yüce varlık olarak allaha yakındı.

hanif dinene mensup araplar zaten namaz kılar, oruç tutardı, hac görevini yerine getirirlerdi. bu yüzden kuranda namazın nasıl kılınacağı belirtilmemiştir çünkü zaten araplarda bilinen bir ibadet şekliydi. araplar namaza veya oruca yabancı değillerdi. fakat namaz son halini kuranı kerim'de ki sureler ve aynı dualar okumaya başladı. lat menat ve uzza ise yerlerini dört büyük meleğe bırakarak tarih sayfalarında yerlerini aldı.