bugün

güneş enerjisi

Güneşten iki şekilde enerji elde edilir. ilki güneş panelleri denilen, güneşin ısısından enerji elde yöntemidir. Bu yöntem hava bulutlu iken pek verimli çalışmaz, ayrıca çok geniş bir alan gerektirir. Diğeri ise güneş modülleri denilen (bkz: solar modlues) photovoltaic paneller aracılığıyla, güneşin ışığından elde etme yöntemidir. Bu yöntem bulutlu günlerde de çalışır, geniş bir alan gerektirmez. ama verimi, fiyat bazında daha düşüktür. ayrıca daha pahalıdır.

kanımca bu enerjiden yararlanılamamasının en önemli sebebi yatırım maliyetidir. örneğin ufak çaplı 3 mwp bir pv sistem yaklaşık 24 milyon dolara mal olmaktadır. bu sistemin ortalama yılda 4,5 milyon kwh eneji elde ettiğini düşünürsek, ve devletin bu enerjiyi kwh başına 8 cent ten aldığını düşünürsek bu durumda bu santral yılda 360 000 dolar para kazanacaktır. eğer enerjinin hepsi PMUM üzerinden satılsa ki ortalama 16 cent, bu durumda 720 000 dolar gelir elde edecektir. her iki durumda da yatırılan paranın geri ödenmesi 15 yıldan fazla alır ki, bu tutardan işçi ücretleri, sigorta, faiz, vergi, amortisman düşülmemiştir.

sonuç olarak, yatırım maliyetleri düşmeden ve devlet teşviği olmadan gelişmesi zor bir enerji türü. ha bunu yapan var mı? Var. Örneğin, almanya, japonya, abd, çin ve israil. bu ülkeler, hem alım ücretini yüksek belirliyor, hem de yatırımda bazı destekler veriyorlar. bu da doğal olarak bu ülkelerde güneş enerjisinden elektrik üretimini cazip kılıyor.